STERKE SCENER: Tolkningen av "Fruen fra havet" var både mørk, intens og eksplosiv. Foto: Ann Magritt Arnli
STERKE SCENER: Tolkningen av "Fruen fra havet" var både mørk, intens og eksplosiv. Foto: Ann Magritt Arnli

— Jeg vil at dette skal være et hus for teater. Det er hårreisende hvis dette bygget ikke blir brukt til kultur. Argumentene for at det ikke går an er altfor dårlige, og de siste årene har vi sett en blomstring i scenekunstmiljøet på Sørlandet som vi bør bygge videre på, sier Brøvig Vallenes.

I helga var hun i samarbeid med Cultiva Ekspress med på arrangere scenekunstfestivalen Bluebox-Redbox på Aladdin. Et arrangement som hadde som mål å være et samlingssted og treffpunkt for scenekunstmiljøet på Sørlandet.

LENGE SIDEN: Det er lenge siden scenen på gamle Agder teater har blitt brukt til et teaterstykke. Det ønsker skuespiller Laura Christina Brøvig Vallenes å gjøre noe med. Foto: Ann Magritt Arnli

Miljøet blomstrer

Mange aktører innenfor både dans, teater og annen scenekunst møtte opp fredag og lørdag kveld. Programmet inneholdt flere forestillinger, foredrag og diskusjoner aktørene imellom. Brøvig Vallenes håper nå å kunne arrangere slike samlinger flere ganger i året fremover.

— Det er blitt flere profesjonelle skuespillere som nå bor i her i området, og vi hadde et stort behov for å lage en festival. I tillegg er anledningen perfekt for å innta Agder teater igjen, nå som søkelyset er på den lokale scenekunsten. Vi ønsker å vise at vi trenger et arbeidsmarked, sier hun.

TIL HOVEDSCENEN: Laura Christina Brøvig Vallenes og Elisabet Hagli Aars fremførte "Fruen fra havet" på hovedscenen i det forlatte og mørke teateret. Foto: Ann Magritt Arnli

Hun har lenge stått på barrikadene for den lokale scenekunsten, og ved å åpne opp Agder teater for en kveld, håper hun å kunne komme med et kraftig politisk utspill om hva hun drømmer om i fremtiden.

— Jeg synes vi skal få dette bygget til lokal produksjon. Alt ligger til rette for å drive med kultur her inne, og bygget har alle fasiliteter. Mange av de som var her helga, har startet sin skuespillerkarriere i gangene her, og har sterke bånd til huset.

Vil ha debatt

Foreløpig er det ikke bestemt hva som kommer til å bli det gamle teaterbyggets skjebne i framtiden, og Brøvig Vallenes oppfordrer til debatt.

På scenen fremførte hun en tolkning av Henrik Ibsens «Fruen fra havet», sammen med frilansskuespiller Elisabet Hagli Aars som var på besøk for anledningen. Som så mange andre sørlandske skuespillere har hun emigrert til Oslo for å få seg jobber, men håper det kan være muligheter for å komme hjem igjen.

— Det er fantastisk for meg å komme tilbake og oppdage at det skjer så mye her. Da jeg flyttet var det ikke mulig å få jobber. Jeg tror vi trenger et mye bedre samarbeid med blant annet den kulturelle skolesekken, som benytter seg av lokalproduserte ting alle andre steder enn i Kristiansand. Det er en av våre viktigste arbeidsplasser, sier Hagli Aars.

GLAD: Så glad var Brøvig Vallenes for å kunne benytte seg av scenen på Agder teater. Hun håper det ikke blir siste gang. Foto: Ann Magritt Arnli

Ny festival i høst

Brøvig Vallenes var etter helgas oppmøte på Bluebox-Redbox overbevist om at scenekunstfestivalen har en fremtid.

— Begge dagene har vært fantastiske, og jeg blir glad av å fram hva jeg personlig mener er god, lokal scenekunst. Det er kraftfullt å kunne samle så mange som lever av sin egen fantasi på en gang. Med dette er vi virkelig i gang, og det er lagt planer for en ny festival allerede til høsten. Men først er det verdt å ta en debatt om hva det gamle teateret skal brukes til i fremtiden, sier hun.

ann.magritt.arnli@fvn.no - 952 45 279