— Sist jeg spilte i Kristiansand? Æ lure no på om det va i '85, sier Åge Aleksandersen og ler. Den rustne stemmen er ikke til å ta feil av i telefonen, og trønderrockens nestor er nokså sikker i sin sak: Det er blitt hele 30 år siden sist han opptrådte i kristiansandsområdet, på et tidspunkt han var på den absolutte høyden av karrieren.

I 1984 hadde Åge kommet ut med fullengderen «Levva livet» som gjorde ham til folkeeie. Den ble til da den mest solgte plata i norgeshistorien med 260.000 eksemplarer, og inneholdt sanger som «Lys og varme», «Fire pils og en pizza» og «Va det du Jesus?».

Meritter

— Men jeg har gjort en liten opptreden for Protestfestivalen i mellomtida, altså, sier Åge. Det skjedde da han mottok Erik Bye-prisen i 2005. Det er ikke den eneste utmerkelsen Aleksandersen har fått. Den gjeveste er trolig da han ble ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 2006. Legger vi til et godt knippe spellemannpriser og 21 fullengdersalbum (da teller vi bare soloutgivelsene) er det relativt trygt å slå fast at ett av norsk musikklivs virkelig store navn står på scenen på Hunsfest i Vennesla fredag. Her spiller han som kjent sammen med Erlend Ropstad, Bjørn Eidsvåg og Kurt Nilsen.

— Og i Vennesla har jeg aldri spilt før. DET er garantert, sier Åge.

Han har med seg Sambandet på turneen, og Åge kan fortelle at samtlige har formen inne etter at sommerturneen startet på Rjukan rockfestival 12. juni.

Eksemplarisk

På Rjukan trakk ikke publikum fram til scenen før blåserrekka tok tak i «Lys og varme», men stemningen skal likevel ha vært upåklagelig ifølge Åge:

— De oppførte seg akkurat som de skulle. De sang når de skulle, de klappa når de skulle og de var stille når de skulle tie stille, sier han.

Nå lurer han litt på hvordan settlista på Hunsfest skal se ut.

— Vi er vant til å spille i to og en halv time, men her får vi bare nitti minutter. Det gir litt hodebry, sier Åge.

Ropstad-skryt

Han gleder seg til å møte venndølene, og en av dem mer enn de andre:

— Erlend Ropstad ser jeg fram til både å høre og møte. Jeg har hørt mye på plata hans, og det er flott det han har laget. Han har et varmt lydbilde med særpreg. Det er rett og slett kjempefint, skryter Åge.