— Dødsgøy!

Det sier Ivar Kirkhus, daglig leder for Like til Betlehem.

Juleforestillingen har blitt fremført hvert tredje år i Agder Teater siden 1988. Arrangørene har i flere år ønsket seg musikalen til Kilden, men har ikke fått gehør for å fremføre forestillingen i opprinnelig form. Nå har imidlertid arrangørene og Kilden blitt enige. 12. desember i år skal skuespillerne stå på scenen i Kilden.

30-årsjubileum

ivar kirkhus 2.jpg Foto: Ivar Kirkhus, daglig leder for Lilke til Betlehem gleder seg til å sette opp forestillingen i konsertformat.

— Fram til nå har jeg ikke hatt lyst til å omgjøre forestillingen til en konsertversjon. Men, nå er forestillingen 30 år, og vi kommer ikke selv til å sette opp den originale fullversjonen dette året. Derfor kjenner jeg bare en stor glede likevel over å gjøre en konsertversjon. Dette er en fin mulighet til å markere jubileum, sier Kirkhus.Avgjørelsen ble tatt for to uker siden. Forestillingen skal settes opp i et forkortet konsertformat på Konsertscenen. Det skal spilles to forestillinger på én dag.

Den opprinnelige versjonen har vart i godt over to timer med pauser i tillegg. Hvor lang den nye versjonen blir, er ikke bestemt, men Kirkhus forteller at det er satt en foreløpig ramme på én time og førtifem minutter.

Skal endres på

— I og med at forestillingen skal fremføres på Konsertscenen og ikke en teaterscene som vi pleier, blir det en del endringer. Vi har ikke skrevet ferdig koreografien. Det blir utskifting av kulisser, vi har ikke lenger de kulissene som vi har brukt tidligere.

- Skal forestillingen moderniseres?

— Jeg vet ikke om modernisering er det rette ordet, men forestillingen skal omarbeides til en konsertversjon. Det innebærer både ny koreografi og regi.

Kirkhus lover derimot at folk vil kjenne igjen Like til Betlehem, i den nye versjonen.

— Sangene er de samme, og uttrykket blir stort sett det samme.

Vil fortsatt ha fullversjon

Han legger til at drømmen fortsatt er å sette opp Like til Betlehem i sin opprinnelige form på Kilden.

— Vi og spesielt jeg, har hatt en vanvittig stor drøm siden 2009 om det. Det er et mål vi skal fortsette å jobbe for, og jeg håper virkelig at vi kan få dette til i samarbeid med Agder teater kanskje allerede i 2016. Lillian Nepstad, prosjektleder for konserter og forestillinger i Kilden vil ikke kommentere om Kilden er åpne for å la «Like til Betlehem» settes opp i sin originale musikalform i 2016, slik Ivar Kirkhus ønsker.

- Vi gleder oss

— De leier scenen hos oss, vi gleder oss til de kommer i hus, og jeg tror at det blir en flott konsertversjon, sier Lillian Nepstad.

Kildens nye teatersjef, Birgit Amalie Nilssen, håper forestillingen får et verdig jubileum.

— Jeg gleder meg til å høre konserten i forbindelse med 30-årsjubileet. Jeg vet at dette er en forestilling som betyr svært mye for svært mange, skriver hun i en sms til Fædrelandsvennen tirsdag kveld.

Gammel strid

Høsten 2012 ble det kjent at Kilden ikke ville sette opp Like til Betlehem i teater— og konserthusets første driftsår.Kulturdriftsleder Gunnar Grimstad uttalte blant annet at forestilingen måtte fornyes for at den skal kunne fremføres i konserthuset, noe Ivar Kirkhus den gang ikke var særlig åpen for. Ved spørsmål om hvorfor Kirkhus nå har skiftet mening svarer han:

— Fordi tida er inne for det, både for Like til Betlehem og for min egen del. Det er et stort apparat og mye mobilisering, som jeg ikke har tenkt før nå at er klart for en konsert. Nei, nå gleder vi oss, og jeg og Asbjørn Arntsen er veldig glad for at det blir konsert.

Samme regissør

Billettsalget starter om et par uker, men Ivar Kirkhus forteller om stor pågang fra folk som er nysgjerrige.

— Folk lurer på når billettsalget starter, og det er mange som vil være med i forestillingen. Det at vi starter å selge billetter så tidlig, er vi ikke vant med, og det var egentlig ikke noe jeg hadde tenkt over for to dager siden, sier han.

I den nye Like til Betlehem skal Tore Braaten ha det musikalske ansvaret for orkesteret. Line Key Graarud skal ha regien på konserten og Marthe Westgaard, som driver Spinn dansestudio, skal stå for koreografien. Hun var også koregraf på den originale forestillingen i 2009.