Cecilie Nissen, daglig leder i Kristiansand Kunsthall, mener at gamle Agder teater har verdi i form av arkitektur og kunst. I tillegg mener hun at det kan brukes som et kulturhus. Foto: Kristian Hole
Venke Moe representerte kommunens synspunkt rundt rivingen. Hun mener at det ikke har kommet noen gode forslag på hva lokalet kan brukes til. Det vil si at Agder teater er i fare for å bli revet. Foto: Kristian Hole

Rundt 40 møtte opp for å høre debattinnlegg fra blant annet lokale kulturpersonligheter, og representanter fra kommunen. Solveig Nilsen fra byutviklingsstyret ledet møtet. Debatten rundt rivingen av Agder teater har i det siste dreid seg mye om kunstverket til Henrik Finne, som pryder bygningens fasade. Veggrelieffet ble laget av Stavanger-kunstneren i 1976. — At noen kan vurdere å rive kunstverket til Henrik Finne er ubegripelig. Det er en blodig fornærmelse mot kunstneren selv, sier forfatter, og kulturjournalist Gunvald Opstad.

Opstad legger til at kommunen har nedprioritert kunstverket til Finne.

— Det burde være en selvfølge å bevare verket, men dette står det ingenting om i saksdokumentene.

Dårlig behandlet

Forfatter Trond Arntzen, mener at kommunen har oversett den kunstneriske verdien av bygningen.

— Saken er ikke grundig behandlet. Det står nesten ingenting om verdien av arkitekturen og kunsten i saksdokumentene. Saken burde ha vært sendt til kulturstyret i kommunen, istedenfor å stemple bygget som "ikke bevaringsverdig", sier Arntzen.

Kommunens forslag til reguleringsplan for "Kvartal 49" har vært offentlig siden mars 2012. Politiker Halvor Fjermeros, mener at bygget ikke er kapabelt til å være et oppegående lokale for kulturvirksomhet.

— Vi må innse at dette bygget ikke er egnet til kultur. Det mangler kontorer. Det er mye annet fra 70-tallet som står igjen i Kristiansand, så hvorfor er det så viktig å bevare akkurat dette bygget, sier Fjermeros, som representerer Rødt.

Facebook-storm

Arntzen opprettet Facebook-gruppa "Nei til riving av gamle Agder teater" 30. januar, og har allerede 3222 medlemmer som støtter han.

— Målet med Facebook-gruppa var å reise debatt rundt rivingen, og det har vi virkelig fått til, sier Arntzen.

Kommunen har fortsatt ingen konkret plan på hva de kan bruke lokalet til. Frem til en løsning er funnet, er bygget i faresonen for å bli revet.

— Hvis noen var interessert i å bruke Agder Teater kan de legge fram. Vi har hatt noen forslag hittil, men de har ikke vært i stand til å realisere, sier plan-og bygningssjef Venke Moe i Kristiansand kommune.

Lite lokaler

Filmskaper og kulturpersonighet, Harald Stensland, ser store verdier i å vedlikeholde bygget.

— Hvis vi ønsker å være en kulturby, må vi ha lokaler til nettopp dette. Kilden er ofte opptatt, med arrangementer, og øvelser. Da står vi igjen med få lokaler til andre, derfor bør vi heller satse på små endringer og vedlikehold av bygget, sier Stensland.

Cecilie Nissen, daglig leder i Kristiansand Kunsthall, er enig i argumentene til Stensland.

— VI bør ikke rive dette lokalet, det har fortsatt verdi i form av arkitektur og kunsthistorie. Vi trenger kulturbygg siden Kilden ofte ikke er tilgjengelig. Arkitekturen er et bra eksempel på den arkitektoniske brutalismen, som er tidstypisk for 1970-tallet. Bygget bør bevares, sier Nissen.