Musikeren Avicii (28) funnet død i Oman

Den verdenskjente DJ-en og produsenten Tim «Avicii» Bergling er død. Musikkverdenen hyller 28-åringen og sørger over stjernens tidlige bortgang. 

Publisert:
  • NTB
Denne artikkelen er over to år gammel

– Det er med stor sorg at vi må meddele at Tim Bergling, kjent under artistnavnet Avicii, er død. Han befant seg i Muscat i Oman og ble funnet død fredag ettermiddag lokal tid, opplyser Aviciis pressekontakt Ebba Lindqvist i en pressemelding.

Avicii regnes som en pioner innenfor elektronisk dansemusikk-bevegelsen og har hatt enorm internasjonal suksess på 2010-tallet.

– Han var et av Sveriges største musikkvidundere i moderne tid. Jeg tenker på hans nærmeste, familie og venner, sier Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Kygos inspirasjonskilde

Kondolansene og hyllestene strømmet inn fra både svenske og internasjonale stjerner.

– Så trist … Så tragisk. Farvel, kjære søte Tim. Gikk bort altfor tidlig, skriver Madonna på Instagram. Popstjernen har samarbeidet med Avicii flere ganger.

Aviciis norske kollega Kygo skriver at det var nettopp Avicii som inspirerte ham til å lage elektronisk musikk.

– Takk for all gleden du brakte til verden med din musikk, skriver 26 år gamle Kygo på Instagram.

– En vakker sjel, lidenskapelig og ekstremt talentfull med så mye igjen å gjøre. Mine tanker går til familien hans, skriver skotske Calvin Harris på Twitter.

Mange hits

Siden suksessen med låten «Seek Bromance» i 2010, og gjennombruddet med «Levels» året etter har Avicii hatt listetopper i land som Frankrike, Belgia, Storbritannia og Sverige.

Blant Aviciis øvrige hits var «I Could Be the One», «The Days», «You Make Me», «Wake Me Up», «Speed» og «Hey Brother».

Han har blant annet vunnet to MTV Music Awards, én Billboard Music Award og blitt nominert til to Grammy-priser.

Var syk

– Familien er sønderknust, og vi ber dere om å ta hensyn og la dem være i fred i denne vanskelige tiden, sier Lundqvist og legger til at det ikke kommer flere uttalelser.

Detaljer om dødsfallet er ikke kjent, og verken omansk politi eller lokale medier hadde meldinger om artistens bortgang fredag kveld.

Ifølge AP har Avicii tidligere hatt akutt betennelse i bukspyttkjertelen, delvis på grunn av stort alkoholkonsum. Etter at han i 2014 fikk fjernet galleblæren og blindtarmen, avbrøt han flere konserter for å komme til hektene igjen.

«Sprø reise»

Han sluttet å turnere helt i 2016, men fortsatte å lage musikk i studio.

– Det har vært en veldig sprø reise. Jeg begynte å produsere da jeg var 16. Jeg begynte å turnere da jeg var 18. Fra det tidspunktet hoppet jeg bare inn i det 100 prosent, sa Avicii til Billboard-magasinet i 2016.

– Når jeg ser tilbake på livet mitt, tenker jeg: Wow, gjorde jeg det? Det var den beste tiden i livet mitt på en måte. Men det kom med en pris – mye stress og mye angst for meg – men det var den beste reisen i mitt liv, sa han.

28-åringen døde få dager etter at han ble nominert til en Billboard Music Award for EP-en «Avicii (01)».

Dokumentarfilm

I dokumentarfilmen «Avicii: True Stories» (2017) fulgte den svenske regissøren Levan Tsikurishvili artisten gjennom flere år og dokumenterte suksessen – men også helseproblemer, angst og det at han hoppet av turnélivet i fjor.

«Jeg vil lage et ærlig portrett av Tim som person, ikke bare Avicii. Alle kjenner Avicii, men veldig få kjenner Tim. Å være en verdensstjerne er ikke alltid så enkelt som det ser ut på Instagram», sa regissøren.

Publisert:
Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.
  1. Avicii