— Ja, faktisk er jeg er stolt over den jobben jeg har gjort, svarer han på direkte spørsmål.

Helge Josdal nipper til fiskesuppen og titter ned i bollen, som om det var selve avgrunnen.

— Det kunne faktisk gått riktig ille, dette, sier han og gnir seg i øynene, sukker tungt og retter blikket opp og fram med en skarpskytters intensitet. Det er ikke tvil om at det henger noe viktig i luften, men den påtroppende festivalsjefen velger sine ord med omhu. Den tidligere møbelkjededirektøren er fortsatt en smule ukomfortabel i nærkontakt med journalister.

Men så kommer det.

— Jeg skal si deg én ting; Det hadde ikke blitt noe mer Quart hvis ikke vi hadde gjort de riktige grepene da bomben smalt, sier minerydderen på Odderøya.

Sjokket

Mange bomber har detonert på Odderøya de siste årene. Få har eksplodert like heftig som da Toffen Gunnufsen for noen uker siden hamret igjen døra og tok piggsveisen med seg til Hovefestivalen i Arendal.

Tilbake satt Helge Josdal - tre måneder gammel i jobben som daglig leder - med et trailerlass problemer i fanget. Toffen hadde ikke bare pakket sammen femten års kompetanse og forlatt brakka, han hadde også sendt ut et brev til sine kontakter i utlandet der han mellom linjene henrettet Quartfestivalen. På toppen av det hele skulle han starte en konkurrerende festival!

— Det var et kjempestort sjokk, sier Josdal, og da snakker han om avskjedstelefonen fra Toffen.

Brevet derimot, det forbannede brevet, det gidder han ikke bruke mer krefter på. Men det er noe med kroppsspråket - når han legger hendene bak hodet, og ruller med øynene - som etterlater liten tvil om hva han egentlig mener.

— Det var gjort på en uheldig måte. Det var ikke bra, og det tror jeg alle skjønner. Mer vil jeg ikke si, okei?

Responsen de siste ukene tyder på at også omgivelsene har skjønt det. Det er som om en sensommerbyge har renset luften i Kristiansand. Toffen snudde ryggen til Quart, men byen svarte med å skyte fram brystkassa.

— Quart har aldri vært sterkere enn nå, etter Toffens avskjed. Vi kan gjerne trekke paralleller til da Tom Nordlie forsvant fra Start. Likhetstrekkene er mange, og det handler om at organisasjonen alltid er sterke enn enkeltpersoner, sier Helge Josdal.

Han er forresten like glad i Start som i Quart.

— Jeg har vært frelst helst siden jeg satt på skuldrene til storebror og så Start vinne 4-3 over Rosenborg i 1980 og fikk seriegullet, sier Josdal.

Mye sinne

Apropos gull. Toffen var utvilsomt en sterk kandidat til å få gullklokka for lang og tro tjeneste, men i dagene etter hans avskjed skal han være glad han ikke oppholdt seg på brakka. Det kunne blitt stygt.

— Personlig har jeg ikke kranglet med Toffen, sier Josdal rolig.

— Er du konfliktsky?

— Nei, tvert imot. Jeg kan love deg at det var mange sinte folk på brakka, men i psykologien heter det at "av kriser fødes nye muligheter" . Min jobb som leder er å kanalisere frustrasjonen over til ny og positiv energi, sier Josdal.

Han er i det hele tatt veldig lite redd for å ta sjanser.

— Alle jeg kjenner anbefalte meg å takke nei til Quart. Det gjorde bare at jeg fikk enda mer lyst til å prøve, sier Josdal.

Han ryktes å være like sta som ydmyk, han besitter visstnok like mye omtanke som kynisme, men som leder er filosofien hans helt klar:

— Folk er like overalt, enten stillingen er prostituert i Oslo eller direktør i Agder Energi; Vi har alle behov for å bli sett, og vi har alle krav på respekt for det vi kan. I Quart skal vi ta vare på hverandre, og folk skal ha honnør for sin innsats, sier Helge Josdal.

Pappatittel

Alt tyder på at han er rett mann på rett plass i en organisasjon som har opplevd enorm gjennomtrekk av lederskikkelser de siste årene.

Men: Å skryte på seg en lang merittliste som quartgjenger kan han imidlertid ikke. Festivalsjefen har i løpet av femten år med festival vært kun én dag Odderøya.

— For tre år siden. Jeg tok Camilla med på Slipknot og Cumshots, sier han og bryter ut i latter.

For de historieløse vil følgende stikkord sikkert hjelpe på hukommelsen: Regnskog, erigert penis, naken kvinne, mediestorm og påfølgende rettssak.

— Da det sto på som verst på scenekanten hadde vi akkurat flyttet oss ned til Odden for å se Keane. Camilla hadde nok uansett ikke tatt skade av å se opptrinnet. Det er godt mulig pappa hadde blitt mest flau, ler Josdal.

De siste ukers arbeidsmengde tatt i betraktning, kan det uansett være smart å ha plusspoeng til gode på hjemmebane.

— Jeg har lovet familien sommerferie i november, og det tror jeg skal gå fint, ja, jeg tror det, sier tobarnspappaen, som i telefonkatalogen insisterte på å bli oppført med tittelen: Pappa.

Nå er han Big Papa på Odderøya. Det er bare én ting å si:

Lykke til!