Da den amerikanske regissøren Michael Moore jobbet med sin siste film «Sicko» sammenlignet han helsesystemet i USA med flere andre land i den vestlige verden.

Moore besøkte også Norge, men scenene som ble spilt inn her hjemme kom aldri med på kinofilmen.

Lagt ut på Youtube — Ok, jeg visste at de ikke kom til å takle det. Frankrike virker litt for godt til å være sant. Det dere ikke vet, er at mens jeg laget denne filmen, dro jeg et annet sted. Jeg besøkte et sted som blåser Frankrike av veien. Et sted som er så skremmende at jeg ikke kunne ta det med i denne filmen, sier Moore på klippet som nå har blitt lagt ut på nettstedet Youtube.

Se hele klippet her

Det sju minutter og 50 sekunder lange innslaget fikk ikke plass i kinoutgaven, men blir presentert som ekstramateriale til DVD-utgaven som slippes i Norge i mars neste år, skriver VG.no.

Ingen fjern planet I kinofilmen blir England sammen med Frankrike trukket fram som land med ideelle helsesystem. Men forholdene i Norge ble i følge Moore for sterk kost for kinopublikummet.

I filmklippet får seerne vite hvordan Norge bruker kloakksystemet til å varme opp husene sine, hvordan alle mødre får ett års betalt fødselspermisjon, og hvordan mordere får vandre fritt i sola på Bastøy fengsel.

— Er dette en planet langt unna? Nei, dette er Norge, sier han.

I filmklippet intervjues også helse-og omsorgsminister Sylvia Brustad, som sier at det viktigste i landet er at alle har samme rettigheter og Høyrepolitiker Inge Lønning, som sier at vi ikke har verken dødsstraff eller livstidsstraff, skriver VG.

— Det vi i Norge kaller konservativt, vil dere i USA kalle liberalt, mener Lønning.