KRISTIANSAND: En gang var det stram militær oppstilling i området hvor Snadderkiosken i dag holder til. I den nye boken, Rusleturer i Kvadraturen 3, belyses et område av Kvadraturen som folk flest ikke vet noe særlig om.

Forfattertrioen Inger Johanne og Knut Mæsel pluss Jan Henrik Munksgaard har denne gang besøkt den sørøstre delen av Kvadraturen. De har vandret over hele Tangen, og i tillegg har de avlagt visitt hos kristne frimenigheter og organisasjoner pluss avholdsorganisasjonene som har hatt hus i Kvadraturen.

Årets rusleturbok er blitt den tykkeste av alle med sine 252 sider. Det er blitt plass til 300 bilder, mange av dem fra private fotoalbum, og forfatterne har vært i kontakt med om lag hundre personer som har hjulpet dem med diverse opplysninger.

Beste strøk

Det første kapitlet heter «Sørøstbyens storhetstid». Det omhandler den eldste tiden fra begynnelsen på 1600-tallet til rundt 1760. Da var det her byens beste strøk lå med hovedkvarter for både stiftsamtmann og biskop. Førstnevnte holdt til der hvor Kasernens hage i dag ligger, mens biskopen hadde bolig omtrent ved dagens vinmonopolutsalg.

— Jeg har under arbeidet med boka skjønt at denne delen av Kvadraturen har hatt større betydning enn jeg var klar over. Blant annet var det mye industri her i de første årene. Og i 1807 under krigen mot England kom Kristiansand inn med full tyngde som en av de militære hovedbasene. Det var for øvrig sjefen for Kongens Verft som tegnet løven i det første nasjonale flagget i mars 1814, sier Munksgaard til Fædrelandsvennen.

Det er mange navn i området som henspiller på tidligere tiders militære aktivitet der. Marinetomta har navn etter Marinens flyvåpen som hadde base der, og militær glans er det over gatenavn som Blokkhusgata og Skansen. Kongens Verft er i dag navnet på et boligkompleks.

Vond lukt

— Min generasjon forbinder Tangen mest med søppel. Det var et område hvor en ikke kunne bade og som en derfor aldri utforsket noe særlig, sier Knut Mæsel. Det var dit lasten fra utedoene i Kvadraturen ble kjørt med hest og vogn. Og dersom det var sørlig vind, luktet det helt opp til Lundsbroa, fortelles det.

I boka omtales også det store gassverket på Tangen, de to fiskehandlerne som sto på hver sin side av Lundsbroa, og ikke minst de mange firmaene som etter hvert slo seg ned i området. Som i de andre rusleturbøkene er det mange primærkilder som kommer til orde.

— Hvor går turen i neste bok?

— Da skal vi besøke Torvet og kvartalene rundt det. Så alle som har noe å fortelle om det området, må bare ta kontakt med oss, sier Inger Johanne Mæsel.