— Ballen ligger nå hos kommunen. Vi har sannsynliggjort at behovene til kulturskolen kan løses på denne plassen. Ansvaret for den videre fremdriften i dette ligger hos kommunen. Om det er ønskelig vil vi gjerne være med i prosessen. Vi kan bidra til løsninger som kan supplere kulturskolen og skape et bra flerbruksbygg, sier eiendomsinvestor Ole Lunde.

Det er han som står bak planen om å plassere kulturskolen i og rundt Kristiansand teaters gamle lokaler. Mulighetsstudien fra arkitektfirmaet Trollvegg viser hvordan fem etasjers tilbygg kan gi 5000 kvadratmeter med lokaler.

Kulturskolerektor Vidar Hartveit (t.v.) og investor Ole Lunde må vente til reguleringsplanen er ferdig vedtatt før kommunen vil diskutere kulturskole i det gamle teateret. Foto: Kjartan Bjelland

Kulturskolen trenger 3-4000 kvadratmeter for å få samlokalisert sin undervisning, og onsdag ble planene lagt fram for kulturstyret av kulturskolerektor Vidar Harveit. Han har de siste ti årene vært på tiltakende desperat jakt etter nye lokaler.

«Opp til investorene»

Teknisk direktør Ragnar Evensen er enig med Lunde i at ballen ligger hos kommunen, men understreker at reguleringsplanen for kvartalet må være klar før det kan skje noe mer.

— Hvis ikke politikerne gir signal om noe annet vil vi kjøre den prosessen ferdig før vi eventuelt ber om mer kjøtt på beina. Det er opp til investorene å sannsynliggjøre at dette prosjektet er finansierbart, og om det er i stand til å drifte bygget på en fornuftig måte. Så blir det vår oppgave å vurdere det, sier Evensen.

Han opplyser at mye avhenger av hva slags reguleringsplan som blir vedtatt for kvartalet.

— Vi ønsker å få denne vedtatt innen sommeren. Selv om planen skulle åpne for riving, er det ikke slik at den som kjøper bygget plikter å rive det. Når dette skal sluttbehandles kommer vi også til å liste opp de initiativene som har kommet om mulig bruk av bygget. Utfallet av reguleringsplanen kommer til å avgjøre spillereglene videre, sier Evensen.

Venter på mer

Kulturstyreleder Randi Haukom. Foto: Sondre Steen Holvik

Kulturstyreleder Randi Haukom (H) er en av politikerne som mottok forslaget med entusiasme:— Jeg synes det er en kjempeidé. I utgangspunktet trodde vi ikke det var mulig å bruke teateret til kulturskole. Kulturskole i teateret løser begge utfordringene. Bygget blir bevart og kulturskolen får et nytt sted å være. Vi ser fram til fortsettelsen, sier Haukom. Hun venter nå på at initiativtagerne skal presentere mer konkrete planer.

— Jeg ser jo for meg at investorer kjøper bygget og at kommunen leier det av dem til bruk for kulturskole, sier Haukom.

Ole Lunde svarer slik på spørsmålet om det er aktuelt for ham å kjøpe for å leie ut til kommunen:

— Det kan det være, men det fordrer at kommunen har vedtak på at de vil gå inn i en slik leieavtale. De må også avklare hvor mye areal kulturskolen trenger, og hvilken kvalitetsstandard de setter. De må dessuten vedta hvilke betingelser dette eventuelt skjer innenfor, sier Lunde.

Oslofirma fremdeles interessert

Kulturskole er bare ett av flere initiativ som har dukket opp om bruk av teateret.

Ragnar Evensen, teknisk direktør. Foto: Reidar Kollstad

— Vi har registrert tre-fire initiativer om bruk av eiendommen, og vi kommer til å presentere alle for politikerne, sier teknisk direktør Ragnar Evensen.Ett av initiativene han snakker om kom fra oslofirmaet Trøbbelskyter med flere i januar. Trøbbelskyter har stått bak oppstarten av suksesshistorier som Sukkerbiten, Mathallen og Kulturhuset i Oslo.

I januar var firmaet i møte med rådmann Tor Sommerseth og eiendomssjef Hans Christian Gram, og etterpå sa Morten Usterud fra Trøbbelskyter dette til Fædrelandsvennen:

— Dette er så vagt og lite konkret at vi sier «ingen kommentar». Hvis det skjer noe er det ikke sikkert det er Trøbbelskyter som setter det i gang.

Med på møtet i januar var også Harald Christian Sagevik, medeier i blant annet Mono og Skral festival. Han sier nå dette:

— Det er fremdeles prematurt å si noe om dette, men vi håper å kunne fortelle mer senere, sier Sagevik.