blågestad003.jpg

Det kan være nokså kjekt på campusen til UiA altså. Åpent landskap, noen vide gressplener og ok bussforbindelser. Men ordentlig hyggelig, intimt og varmt blir det ikke mellom blokkene ute på jordene på Gimlemoen. Det er først og fremst et sted for jobb og arbeid. Det er litt sånn fylkeskommunal eller statlig stemning der, og på studentstedet Østsia får man følelse av å være tilbake til 80-tallet, i en sliten, men velvillig ungdomsklubb.

Det er litt sånn fylkeskommunal eller statlig stemning der

En ordentlig levende by har alle slag og alle generasjoner i seg. De har pensjonistene som drikker sin faste formiddagskaffe, småbarnsmødrene som skubber rundt med barnevogner, de travle forretningslunsjene og så — når kvelden kommer - et yrende natte- og kulturliv. Med konserter av noen undergrunnsband som alle vet vil bli store snart, debatter mellom de skarpeste akademikere akkurat nå, samtaler med forfatteren alle leser i vinter, foredrag med den eksperten som kan mest om et eller annet tema som er midt i tiden. Og barkvelder. Lange barkvelder hvor studenter drikker den nye vinen og snakker dypt og engasjert om hvordan de vil endre verden når de bare er ferdige med den neste eksamen. Studentene går ut i kristiansandsnatten, men alt det livet og all den kulturen som burde følge av studentkultur er ikke her. Den er ikke til å få øye på. Ikke i sentrum. Er den på Østsia?

alt det livet og all den kulturen som burde følge av studentkultur er ikke her

Byer vi liker å sammenligne oss med har studenthus som tydelige institusjoner i sitt sentrum. Selv om universitetene i seg selv ligger utenfor, som i Stavanger, hvor Folken fortsatt er et sentralt sted. Det Akademiske Kvarter i Bergen ligger i tjukke byen og Samfundet i Trondheim ligger også tilgjengelig for sentrumsbrukerne. Det tilfører bysentraene folk, kultur og liv og er vitale energipunkt som bidrar tungt inn til byens puls.

SiA vegrer seg naturlig for å gå inn på løsninger som blir tunge

Er studentene anno 2016 for opptatte med andre ting til at de klarer å bidra til å reise et studenthus? Er karakterjaget så stort at det i vår tid ikke lenger finnes rom for studentkulturen? Få studenter ser ut til å ivre for et eget sted, og SiA vegrer seg naturlig for å gå inn på løsninger som blir tunge og kostbare å drive - i hvert fall hvis interessen blant studentene er så lunken og ingen gidder stå frivillig i baren.

En universitetsby, som Kristiansand ønsker å fremstå som, bør ha et godt hus for studentene. Det burde finnes en løsning. Det er ikke sikkert det er KNAS som har den. Men ikke før sentrum har et studenthus er kulturtilbudet i byen komplett. Eller byen helt hel.