KRISTIANSAND: Kulturstyret vedtok enstemmig onsdag kveld å gi plassen utenfor Kilden navnet Camilla Colletts plass. Det er også det forslaget som har fått flest stemmer i avstemningen på våre nettsider. Nå skal saken gjennom navnekomiteen, før bystyret skal behandle saken 13. februar.

— Kirsten Flagstads plass hadde vært best, men det navnet har Oslo tatt til plassen utenfor Operaen. Vi går derfor for Camilla Colletts plass, sa Aps Ernst Håkon Jahr da navnesaken var oppe til diskusjon.

Og UiA-professoren fikk støtte fra samtlige representanter.

— Personen som får navnet bør gi assosiasjoner til hva Kilden skal tilby. Jeg støtter forslaget om Collett, sa Elin Eftevaag (H).

Leserfavoritt

Fædrelandsvennen har de siste dagene bedt leserne stemme over hva plassen bør hete. Onsdag kveld var Camilla Colletts plass fortsatt favoritten.

Slik ble resultatet: Camilla Colletts plass: 33 prosent

Gabriel Scotts plass: 24 prosent

Vilhelm Krags plass: 16 prosent

Jens Bjørneboes plass: 14 prosent

Kristen Flagstads plass: 11 prosent

Ellen Isefjærs plass: 2 prosent

3471 stemte i avstemningen.

Håper plassen rustes opp

— Jeg synes det er litt merkelig at plassen skal ha et navn, for det er jo bare en asfaltert firkant. Men i anledning stemmerettsjubileet og det Collett har betydd for kvinner, så støtter vi forslaget, sa Sissel Andersen (Frp).

— Jeg håper asfaltplassen kan rustes opp til en plass vi kan være stolte av, slik at det være en samlingsplass hvor det kan arrangeres små konserter og lignende, la kulturstyreleder Randi Haukom (H) til.

Jahr foreslo også å støtte Kilden-direktør Bentein Baardsons forslag, om at Kilden, som en følge av navngivingen, bør få adressen Camilla Colletts plass 1. Kilden har i dag adressen Sjølystveien 2, en vei flere kristiansandere ikke har hørt om.

— Det ligger ikke som forutsetning at Kildens adresse vil endres, og jeg vet at administrasjonen er skeptisk til en adresseendring. Men det blir eventuelt en sak som må komme opp i ettertid, sa kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

- Har kastes oss litt rundt

— Saken bærer preg over at vi har kastet oss litt rundt. Det mangler nok noen dokumenter som burde vært med, men det var et ønske å få til dette før 8. mars, la Sorthe til, og leverte ut Språkrådets hefte "Navnsetting av gater og veier" til kulturstyrets medlemmer.

— Jeg må berømme administrasjonen for å ha kastet seg rundt i denne saken, sa Harald Sødal (KrF).Jannicke Wintherbo (Frp) var den eneste av kulturstyrets medlemmer som talte litt i mot forslaget om å kalle opp plassen etter Collett.

— Hvorfor må den kalles opp etter en forfatter, og hvorfor kan vi ikke være litt mer up-to-date. Dessuten har vi flere unge forfattere fra Sørlandet, som allerede er anerkjent internasjonalt, sa hun.

— Vi bør ikke kalle opp plasser eller veier etter levende personer. Det er ofte kontroversielt og problematisk, repliserte Jahr, og fikk støtte fra Sødal.- Tiden bestemmer om det folk lager er levende over tid, eller bare en døgnflue. Her i byen er det bare en vei som er oppkalt etter en person som levde, det er Andreas Kjærs vei. Han fikk navnet på sin 100-årsdag. Og han ble 103 år, sa Sødal.