**In Vain

Sted: Rockefeller Annex

fredag 22. februar

Publikum: 150**

4 Kristiansandsmetallerne InVain er et mannsterkt band som i fjor ga ut den ved første ørekast sprikende konstruksjonen «The Latter Rain». Etter gjentatte lyttinger setter den uvante miksen av monumental death metal og melodiøse åttitalls-gitareffekter seg i hjernebarken. Der blir den sittende! Plata har skaffet bandet respekt og gode anmeldelser langt nedigjennom Europa. Låter som «Their spirits ride with the wind» og «October's Monody» er melodiøse perler av drama pakket inn i smijernsornamenter av gitar— og keyboard.

Det seks mann sterke bandet er solide komponister og instrumentalister. In Vain er ukonvensjonelt også fordi det ikke har en tydelig frontfigur. Brølevokalist Andreas Frigstad står lange tak i bakgrunnen med korslagte armer, mens manesjen herjes av de solobriljante gitaristene Johnar Håland og Even Fuglestad, i tillegg til at keyboardmann Sindre Nedland får et spillerom han fyller med både ren vokal og tangentkrummelurer.

Men når han slipper til ved mikrofonen gjør Frigstad et overbevisende inntrykk som sint mann fra Sørlandets skogsmørke. Dette er desto mer imponerende tatt i betraktning at han ikke hadde sunget live før i fjor. Også det meste av resten av bandet er svært ferske i livesammenheng.

In Vains kompliserte uttrykk krever maksimalt av lydriggen, og enkelte desibel var ganske grumsete på Rockefeller Annex denne kvelden. Men de cirka 150 fremmøtte metallkjennerne nikket likevel anerkjennende til det de fikk høre. Sørlandsmetallen lever videre, og In Vain har tatt over stafettpinnen.

TORGEIR EIKELAND