Forfatter: Hanan al-Shaykh

Oversetter: Bente Klinge

Forlag: Gyldendal

Dramatisk og glitrende fortalt historie om kjærlighet og tvangsekteskap.

Hanan al-Shaykh, født i Beirut i 1945, nå bosatt i London, har etter hvert etablert seg som en meget dyktig, men også kontroversiell forfatter.

Moren hennes, Kamila, var født i en landsby i Sør-Libanon i 1925. Som niåring opplever hun at faren forlater familien. For å overleve drar moren med Kamila og den yngre broren Kamil til eldre søsken i Beirut. Her vokser Kamila opp i en storfamilie. Etter noen år dør hennes eldre søster og Kamila blir, uten å ane hva hun går til, som 14-åring giftet bort til sin svoger som er 18 år eldre. 15 år gammel føder hun sitt første barn og fem år senere blir hun mor til Hanan, forfatteren.

Kamila er ei livlig jente med stor appetitt på lek og moro og ikke minst på film. Egyptiske melodramatiske kjærlighetsfilmer lever hun seg fullstendig inn i. Og hun møter sitt livs store kjærlighet, den jevnaldrende, vakre og sympatiske Muhammad. Etter ti år i et ekteskap omgitt av overvåking og tvang, får hun endelig innvilget skilsmisse og kan gifte seg med Muhammad. Fem barn og noen år senere omkommer imidlertid Muhammad i en bilulykke. Kamila sitter tilbake som enke med ansvar for sju barn, men hun er fremdeles ung og vakker. Beilere mangler det ikke på og familien presser på for at hun skal gifte seg igjen. Men Kamila velger å leve alene. Hun oppdrar barna som etter hvert blir spredt over hele verden. Og hun dyrker minnet om Muhammad. Naiv er hun og troskyldig. Hun blir lurt av griske slektninger, hun holder åpent hun for venner og familie og hun beholder sitt intense forhold til egyptiske kjærlighetsfilmer. Slik kan hun drømme seg bort fra en hard virkelighet. Det blir hennes måte å overleve på.

Mot slutten av livet sitt spurte Kamila stadig om ikke datteren Hanan ville skrive livshistorien hennes. Selv kunne hun verken lese eller skrive. Lenge vegret Hanan seg, men to år etter morens død gikk hun i gang. Min mors historie har boken som undertittel. Og morens historie blir rammet inn av forfatterens, datterens, forklaring på hvorfor og hvordan hun skrev denne boken.

Det er blitt en medrivende og rørende historie, glitrende fortalt. Om tvangsekteskap, voldtekt og kvinneundertrykking i lukkede muslimske samfunn. Men også om livsglede, poesi og ekte kjærlighet. Og ikke minst er det en fortelling om en kvinne som var sterk, utrolig sterk. Som elsket og led. Som løftet knyttnevene mot de rigide reglene og de middelalderske tradisjonene som hersket i den verden hun ble født inn i. Kamila var en kvinne som våget og som levde et liv i naken oppriktighet. Om det livet har datteren Hanan skrevet en ektefødt livshistorie som også gir innsyn i livene til mange kvinner i dag over hele den muslimske verden.