Søndag 5. mai var det 200 år siden Søren Kierkegaard ble født, en begivenhet som denne uken feires stort i København, der Kierkegaard oppholdt seg nesten hele sitt 42 år korte liv. Han falt om på gaten høsten 1855 og døde en måneds tid senere, utkjørt etter sitt enorme livsverk, skrifter som leses og studeres verden over mer enn noen gang. Til jubileet utgir danskene hans samlede skrifter med noter og kommentarer, totalt 55 bind. Han er "den eneste filosofiske forfatteren i Norden som lyser i den europeiske litteraturen," som professor Trond Berg Eriksen skriver i en ny bok.

Les også:

Professor Berg Eriksen har på ny lest Kierkegaards forfatterskap og skrevet en opplysende presentasjon av og innføring i den store danskens livsverk, særlig med tanke på hans selvforståelse som forfatter. Kierkegaards tekster er fulle av fabuleringer, paradokser og dramatiseringer, så det kan være klokt å begynne i sekundærlitteraturen. Berg Eriksen, vår suverene formidler av filosofi og idéhistorie, presenterer dessuten Kierkegaard i den sammenheng og epoke han sprang ut av, romantikken. Ønsker man en innføring med større vekt på Kierkegaards levnedsløp, er Joakim Garffs store biografi SAK (på norsk 2002) stadig et godt sted å begynne.

Kjernen i Kierkegaards forfatterskap, skriver Berg Eriksen, er at "Den objektive tenkningen, om den er filosofi eller vitenskap, likedanner det forskjellige og utvisker enkelthetens kategori", altså "hiin enkelte", Kierkegaards kjente uttrykk. Det er dette som griper tak i leseren, den enkeltes ansvar, kravet om inderliggjøring. Han rører ved det moderne menneskes eksistens ved å påpeke at verden "omfatter mer enn synlige kjensgjerninger, fornuftige slutningsrekker og entydige begreper". Slik fikk han betydelig innflytelse på filosofi, teologi, litteratur og psykiatri.

Han er "en av de få moderne tenkerne som ikke er interessert i vitenskapens sannheter. Han mener at vi allerede vet mer en nok. Det vi mangler, er en ny livsholdning, ikke mer omfattende kunnskaper. I hele hans tenkning ligger det et krav om inderliggjørelse i motsetning til ekspansjon, kontroll og makt over den ytre verden. (...) Hans oppgave er å forberede en indirekte meddelse av væren," skriver Berg Eriksen.

Han var seg meget bevisst sitt "Genie" og at han ville bli lest i fremtiden. Søren Kierkegaard, den aparte og karikerte "fromme spotteren" som skaffet seg hopetall uvenner gjennom sine voldsomme angrep på spissborgerligheten, statskirken og pressen, er stadig aktuell. Berg Eriksen viser hvorfor.

kierkegaard.jpg