Wilhelm Winter (Volker Bruch) blir offiser under den tyske offensiven på østfronten. Foto: ZDF/Beta Film
Viktor Goldstein (Ludwig Trepte) er sønn av en jødisk skredder, og kjæreste med Greta (Katharina Schutter). Forholdet deres er strengt forbudt og han tvinges til å flykte, men vil han klare det? Foto: ZDF/Beta Film

Uendelig mange serier og filmer er laget om 2. verdenskrig. "Krigens unge hjarte", er den første jeg har sett som skildrer krigen gjennom tyske ungdommers øyne.

Serien skapte intens debatt og seerrekord med 7,6 millioner seere da den ble vist i Tyskland i vår. Den har også fått mye oppmerksomhet i andre land. Hvilken rolle hadde den vanlige borger i Hitlers vanvidd? Det var tross alt ikke bare følelseskalde monstre som kjempet på nazistenes side.

"Krigens unge hjarte" viser hvilke konsekvenser krigen fikk for helt vanlige tyske borgere. Idealistiske ungdommer med håp og drømmer, som i alle fall i starten, trodde de kjempet en idealistisk kamp for fedrelandet.

Historien starter i Berlin sommeren 1941. Fem unge mennesker, som har vært venner siden barndommen, kommer sammen for å ta farvel før krigen skiller dem. De er overbevist om at Europa vil være beseiret om kort tid, og lover hverandre at de skal møtes snart igjen. Til jul. Lite vet de om hvordan krigen skal forandre dem for alltid.

Det siste bildet av de fem unge vennene før krigen skiller dem. Foto: ZDF/Beta Film

Brødrene Wilhelm og Friedhelm havner i samme tropp på østfronten. Den nyutdannede sykepleieren Charlotte, tar tjeneste ved et feltsykehus. Greta sikter mot en karriere som sanger, og har som mål å bli den nye Marlene Dietrich. Kjæresten hennes, Viktor, er jøde. Han forsøker forgjeves å få foreldrene sine til å forlate Tyskland, men de har skylappene på og tror at alt vil roe seg når Tyskland beseirer Russland. Alle sammen blir stilt overfor umulige valg og vanskelige situasjoner. Og de vil aldri bli de samme personene igjen.

Serien er følelsesladet og nervepirrende på samme tid. Den viser kanskje ikke så mange nye situasjoner, men situasjonene presenteres med nye blikk og perspektiver. Den viser hvordan vanlige mennesker kan gjøre utenkelige ting for å redde sine egne skinn, og hva det koster å leve med de valgene. Unge redde mennesker i krig. Hvilke valg hadde en selv tatt?

Greta (Katharina Schuttler) synger for tyske soldater og drømmer om å bli den nye Marlene Dietrich. Hun går i seng med fienden for å oppnå sine mål, noe hun skal angre dypt. Foto: ZDF/Beta Film

Filmskaperne har uttalt at det var et mål å skape en samtale på tvers av generasjonene om hva som egentlig skjedde under krigen, fra enkeltmenneskets perspektiv.

"I årtier har den menige tysker tiet om sine egne krigsopplevelser for barn og barnebarn. Nå er tiden i ferd med å renne ut for å få historien fortalt av øyenvitnene selv", lød budskapet.

Og det fikk ønsket effekt. Både kjente og ukjente tyskere stod fram og fortalte sine historier. Både rundt middagsbordene hjemme, og i aviser og på tv.

Rent visuelt er også serien fantastisk filmet ,og alt en forventer av kostymer og tidsriktige kulisser er på plass ned til den minste detalj.

Dramaturgisk har filmskaperne også tatt noen gode valg. I stedet for å ha for lange sekvenser for eksempel i skyttergravene, hopper historien hele tiden mellom de fem. Dette gjør at spenningen holdes oppe, og en får se hvordan alle har det på forskjellige steder, men til samme tid.

Fabelaktig serie på alle måter. Absolutt verdt å se.