Sakprosa

Forfatter: Johan Hakelius

Forlag: Dreyer

Jeg lar meg begeistre av Hakelius’ «Døde hvite menn», og drives inn i en verden av britisk eksentrisitet på 1900-tallet, gjennom «low life» og adel. Forfatteren, som er spaltist i Aftonbadet, Gods & Gårder, Axess Magasin m.m., poserer i sin rutete tweeddress på omslaget, og vi aner en anglofil svenske som deler mer enn bare interesse for eksentrikerens verden. At omslaget ellers består av et bilde av «Hacketts Jubilee Tweed, spesialvevd i 2002 til Queen Elisabeth II Golden Jubilee, etter 50 år på tronen» sier en del om både forfatter og innhold.

Boken presenterer 14 sære personligheter, alle vevd sammen med små anekdoter, hvori Hakelius evne til å finne og more seg over detaljer i de utvalgtes liv er både underholdende og lærerik. Henry Bernard gjør inntrykk. Han ble kjent for sine selvbiografiske spalter, kalt ”Low Life”, i magasinet Spectator, og jeg kjenner et visst savn over at ikke Norge har slike skriveføre, intelligente, satiriske personligheter i offentligheten. Man skal ikke glorifisere Bernards alkoholiserte og sykelige liv, der han hang på puber i London og skrev sine spalter når han maktet, men ærligheten hans, parodien på det selvgode, konforme og innbitt lykkelige kunne være en nyttig justering av samfunnskodeksen i Norge. Helt til det siste parodierte Bernard sitt eget og andres liv, og skrev i sin egen nekrolog: «Ideen om at en geografisk forandring skulle løse problemene hans, fikk ham til å flytte til diverse små «drømmegårder» på landsbygda. Dessverre var han også der. Han etterlater seg to uskrevne bøker og en krets av bortstøtte venner».

Hakelius skriver videre om «The Bright Young People» som hadde som mål å være så uforskammet som mulig, særlig overfor eldre generasjoner, uten å bli straffet; om Sir Oswald Mosley og George Orwell. Sir Alec Guinness er storartet i sin følelse av å leve i «unnskyldningenes tid»: «Det virker som jeg må be om unnskyldning for at jeg er mann, hvit og europeer».

Hakelius verden er som Se og Hør for intellektuelle, eksentriske menn, hvor han fôrer oss med anekdoter om fordums sære forhold, moter, seksuelle preferanser og utsvevende liv. En særdeles elegant, svulstig og morsom bok, skrevet med innlevelse og presisjon.