SELVRANSAKELSE: Christian Wulff intervjuer seg selv mens han svømmer førsteetappen på Norseman. Allerede her måtte flere deltagere gi seg på grunn av strøm og bølger. Foto: Christian Wulff
HARDKJØR: Wulff intervjuer seg selv mens han sliter seg opp mot Gaustatoppen. Foto: Christian Wulff
BARNEMAT: Sykkeletappen var klart lettest for Christian Wulff. Her i fint driv opp Måbødalen. Foto: Privat

KRISTIANSAND: — Ja, jeg kunne fint gjennomført Norseman på nytt i morgen, sier Christian Wulff fra Kristiansand. Det er to år siden den veltrente filmskaperen gjennomførte verdens tøffeste konkurranse innenfor den såkalte iron man-sjangeren. Norseman starter med 3,8 kilometer svømming i Eidfjord, fortsetter med 180 kilometer sykling, før det avsluttes med helmaraton på 42 kilometer.

Mållinja går på Gaustatoppen som ligger 1883 meter over havet. Det er de 5000 metrene i høydevariasjon som gjør at Norseman regnes som verdens tøffeste triathlon. Nå har dokumentarfilmen om Wulffs gjennomføring blitt kjøpt av NRK1 som viser den i beste sendetid søndag kveld. Den snaut timelange filmen "I hodet på Norseman" er et samarbeid mellom Sanden Media og Wulffs eget selskap: XM Ekstra Medium.

"Ikke ekstraordinært"

— Jeg liker veldig godt å lage film, og jeg liker også veldig godt å gjennomføre triathlon. Jeg syntes det var mer enn dobbelt så morsomt å faktisk gjøre begge deler samtidig, sier Wulff. En del av filmen har han filmet selv med hode- eller hjelmkamera. I tillegg ble han fulgt av kamerateam underveis.

— Det er gledelig at NRK nå vil vise filmen, og i alle fall i så god sendetid. Ikke er jeg kjendis, og ikke er det noe ekstraordinært over det jeg har gjort, sier Wulff. Han var for øvrig en av de tre hovedmennene bak filmen "Med rett til å kapre" som ble vist av NRK1 tidligere i år.

Det året Wulff deltok hadde Norseman 254 startende, og Wulff endte på 72. plass med en totaltid på 14,5 timer. Da hadde konkurransen blitt enda lengre enn normalt fordi svømmeetappen hadde blitt flyttet lenger ut i Eidfjord grunnet lav vanntemperatur.

— Det medførte at sykkeletappen ble på 200 kilometer i stedet for 180. Svømmingen var klart verst, mens syklingen var det letteste. Det er jo sykling jeg liker best å drive med ellers, sier Wulff.

— Hvorfor gjør du dette?

— Det er nettopp det spørsmålet jeg forsøker å få svar på i løpet av filmen. Jeg driver en del selvransakelse underveis. For eksempel stopper jeg noen minutter under svømmeetappen for å intervjue meg selv. Det var litt tøft å ligge der i vannet og se folk passere som jeg hadde slitt for å komme forbi, sier Wulff.

Vil ha bekreftelse

— Spørsmålet er om jeg hadde gjort dette dersom jeg ikke kunne vise det fram til noen. Det er viktig å få tilbakemeldinger på det man gjør, og slik tror jeg alle har det. Det er bare å se på Facebook-kulturen slik den har blitt. Det er ikke gøy dersom du ikke kan dele det med noen. Maten smaker kanskje godt, men aller best er den om du kan vise den fram. Dette tror jeg ligger i oss alle, sier Wulff.

Han forteller at han var inspirert av forfatteren Karl Ove Knausgård da han lagde filmen

— Han er veldig selvutleverende og forteller ting som er svært lite fordelaktige om seg selv. I filmen driver jeg det jeg kaller "Knausing" mens jeg nærmer meg toppen, men jeg tror nok ikke jeg har vært fullt så hard mot meg selv som det Knausgård er.

Wulff vil ikke røpe hva slags svar han kommer fram til i løpet av filmen.

Egotripp

— Det er en veldig egotripp dette. Jeg er ikke sikker på om det kan forsvares å bruke så mye tid og energi på dette som på noe som ville vært mer nyttig for andre. Det eneste måtte vel være hvis jeg kan inspirere andre til å komme i form. Jeg kjenner en som kjøpte seg sykkel etter at han hadde sett filmen, sier Wulff.

Det hører med til historien at han gjennomførte Norseman med relativt nyoperert kne. Operasjonen i 2011 er med i filmen, og vi får høre kirurgen si at kneet nok aldri vil bli bra igjen. Brukket ribbein hadde han også, etter et fall på et stillas like før konkurransen.

— Kommer du til å gjennomføre Norseman igjen?

— Ja, jeg har lyst. Det var en veldig idyllisk avslutning opp mot toppen der, og dessuten kjenner jeg en fyr som fikk mye bedre tid enn meg da han gjennomførte i fjor, sier Wulff.