— Denne uka vil artister fra hele verden innta byen, det vil folk merke, sier Cathrine Sørensen.

Festivalsjefen har akkurat avsluttet Måkeskrik, men er allerede i gang med en ny og noe mer annerledes festival denne uka, Imaginefestivalen.

Det internasjonale UKM

Over hele verden, fra Zimbabwe til Frankrike, samler nasjonale Imagine-konkurranser tusenvis av unge musikere innenfor alle musikksjangre. I Norge er disse konkurransene bedre kjent under navnet UKM (Ungdommens kulturmønstring).

Arrangementene fremhever noen av de aller beste bandene og ensemblene i sine respektive land, enten det er rockeband, jazzgrupper, ensembler som spiller klassisk musikk, hip hop-crews eller DJer. Hvert år møtes de beste gruppene og musikerne fra disse konkurransene til en stor internasjonal Imaginefestival, der de blant annet skal konkurrere om å bli beste land.I fjor var festivalen i Romania, i år er den i Kristiansand.

FRA AFRIKA: Også i Kristiansand vil musikere fra Afrika bidra til Imaginefestivalen. Her fra da festivalen ble arrangert i Trondheim for tre år siden. Foto: MUSIKK OG UNGDOM

— Det er et slags Bylarm for ungdom. Bare at vi har workshops og at det er en konkurranse. Vinneren vinner plateinnspilling og europaturné, sier Sørensen, prosjektleder i organisasjonen Musikk og Ungdom, som arrangerer hele festivalen.

— Norges representanter er fra UKM-delfinalen i Larvik, det er et band fra Troms som heter Resirkulert. De skal konkurrere mot representanter fra åtte andre land: Belgia, Malawi, Zimbabwe, Sverige, Frankrike, Kroatia, Romania og Slovenia. Så dette gir absolutt en kulturell utveksling, i tillegg til selve konkurransen. Her vil det bli alt fra klassisk, til jazz og rock, fra hele verden, forteller hun.

Finale i Kilden

Årets festival vil fra 1. til 3. august fylle byen med workshops og minikonserter, på blant annet Samsen, Hotell Norge og Pir6. Flere lokale UKM-band fra Vest Agder vil også delta på dette. Det hele avsluttes med den store konkurransekonserten på lørdag i Kilden konserthus.

— Dette er selvfølgelig gratis og åpent for alle, minner Cathrine om.

— Hvorfor arrangeres dette i Kristiansand?

— Kristiansand er jo en by der det skjer mye, så publikum er vant med å gå på festival. Derfor passet det fint. I tillegg har vi mange dyktige, lokale aktører som skal bidra med workshops. Daniel Nordgård, Annbjørg Lien og Morten Martens vil blant annet sitte som lokale representanter i juryen under lørdagens konkurranse, sier hun.

— Dette kan jo minne litt om Melodi Grand Prix?

— Hehe, det er nok ikke helt likt, fordi vi har workshops og slikt. Men dette er god mulighet for ungdom som har lyst til å drive med musikk.