POPULÆR: Det er til vanlig syv fastboende på Eikerapen. Rundt 1000 mennesker var kommet foran hovedscenen da Tønes spilte tidlig fredag kveld. Foto: Hans Edward Hammonds
Tønes på Eikerapen Foto: Hans Edward Hammonds

ÅSERAL: — Det var dødsgøy. Dette var min første låvefest og det var utrolig mye energi blant publikum, sier Erlend Ropstad noen sekunder etter han har gått av scenen på Låven på Eikerapen Roots Festival.

Hett

Det fins en rekke forskjellige scener på Eikerapen, og Låven er en av de mest intime. Da Ropstad spilte fredag kveld var det høy temperatur – i dobbel forstand. Det var glovarmt, og det var god stemning – i form av både allsang og et snev av støveldans.

— Denne festivalen har en egen vibb, som er utrolig god. Alle er så glade i musikk her. Og det er noe spesielt med å sitte midt i ingenmannsland og oppleve fantastisk musikk. Det er veldig sært, og det er veldig imponerende at de har fått det til, sier venndølen.

God stemning

På en av festivalcampene ikke langt fra Låven, sitter en vennegjeng fra Mandal. De fleste av dem har vært på Eikerapen tidligere, slik det gjerne er med denne festivalen. Folk kommer tilbake.

VENNEGJENG: Martin Launes Andersson, Tommy Kalvik, Jan Henrik Tobiassen, Karin Eivindson og Thor Udø koste seg på festivalcampen fredag. Gutta er fra Mandal, men Eivindson har tatt turen fra Vennesla. Foto: Jan Frantzen

— Det er god stemning på hele campen. Og fin musikk. Det er ufattelig hvor bra de har fått det til her oppe. Det er et perfekt sted å møte flotte nye mennesker, som for eksempel når naboene kommer og tar en øl med oss, sier Jan Henrik Tobiassen. Og sikter til Karin Eivindson fra Vennesla, som egentlig hører til et lite steinkast lenger bort på campen. Hun foretrekker Eikerapen fremfor de andre festivalene i sør.- Vi er en gjeng som har vært her tre år på rad. Og i år passer jeg litt på denne gjengen. De er jo så unge, sier hun om sine nye venner fra Mandal.

— Sånn er det på Eikerapen. Man møter mennesker og så er man bestevenner etter noen timer. Hvis man ikke er for mange, så blir det veldig sosialt, sier Tobiassen.

Intimt

Guttegjengen holder til i en campingvogn som er spesialmalt for Eikerapen Roots. Fra vogna durer "Another Brick in the Wall” som en slags hyllest til danske Pink Floyd Project som spilte under demningen torsdag.

— En av de beste konsertopplevelsene jeg har hatt, sier Tommy Kalvik.

Og de andre samtykker. Men Tobiassen mener den lille idylliske "Ellings hage" er den aller beste konsertscenen på Eikerapen.

— Det er så intimt der. Et av mine beste minner er å oppleve Tønes der. Det er gøy å se han på hovedscenen også, men det blir ikke den samme nærheten der, sier han.

Headliner Tønes

For rogalendingen Frank "Tønes" Tønnesen har fått seg et solid navn den siste tiden. Han spilte fredag på hovedscenen. Tidligere har han opptrådt både på Låven og i Ellings hage.

— Jeg ble sjokkert første gang jeg kom hit. Jeg visste ikke så mye om plassen og trodde ikke de hadde hørt om meg heller. Men de kjente meg godt. Det var veldig spesielt å finne ut at jeg hadde et ganske stort publikum som jeg ikke visste om, sier han.

— Eikerapen er en blanding av alt: Fine omgivelser, god stemning og særpreg. Det er alltid trivelig å komme hit, legger han til.

Paus lørdag

DDE var headliner på Eikerapen fredag. Andre artister var blant andre Åamund Åmli Band, Amund Maarud og Bendik Brænne. Det var cirka 3000 besøkende på området i løpet av dagen. Torsdag var det 700 på Pink Floyd Project under demningen. Arrangørene har uttalt at de ønsker å matche rekordåret 2010, da det var 8000 besøkende på festivalen.