FINALIST: "Din min vår stemme" er Siren Wårøes bidrag.
FINALIST: Pekka Stokke fra Tronheim er med videre med bidraget "Vakten".

KRISTIANSAND: — Det er egentlig tilfeldig. Vi har sett på den kunstneriske kvaliteten. Men det var jo veldig gledelig da vi så at fire av bidragene har lokal tilknytning, sier leder av kunstkomiteen og juryens talsmann Harald Fenn.

— Vi oppfordret jo også til samarbeid, tverrfaglighet og lokal forankring, legger jurymedlem Grete Jarmund til, fra arkitektfirmaet som tegner det nye Rådhuskvartalet.

Fenn og resten av juryen presenterte torsdag finalistene i utsmykningskonkurransen for det nye branntårnet. 24 forslag har vært til vurdering, og juryen endte på disse kandidatene:

"Folk og ikoner" av Camilla Prytz

"Byfurua" av Jorann Abusland

"Frihet likhet brorskap" av Hans Martin Øien

"Vakten" av Pekka Stokke

Enighet i juryen

FINALIST: Jorann Abusland er en av de lokale kunstnerne som er med videre i konkurransen, med sitt bidrag "Byfurua". Treet finnes også i byvåpenet, og Abusland foreslår å la tårnet illudere en hul trestamme man kan gå inn i, der røttene stikker ned i underetasjen.

— Det har ikke vært vanskelig å velge ut disse fire, men det har vært en grundig prosess, med gode diskusjoner. Vi har vært veldig enige, og det har ikke vært noen store uenigheter i juryen, sier Harald Fenn, som er leder av kunstkomiteen og talsmann for juryen.- Hvorfor endte dere på disse fire forslagene?

— Det er de som har svart best på konkurransen, ut i fra temaene demokrati og deltakelse. Samtidig mener vi de har størst potensial til videre bearbeidelse. Andre forslag har vært inne i vurderingene, men vi landet på disse fire, sier Fenn.

Prytz og Abusland er lokale kunstnere, mens Øien, som er fra Berger, har fått hjelp fra den lokalt bosatte komponisten Nicholas Sillitoe til sitt bidrag. Stokke er fra Trondheim.

Lokal publikumsfavoritt

I tillegg har publikum stemt fram sin favoritt. Det ble kristiansanderen Siren Wårøes forslag "Din min vår stemme" . 32 åringen, som er bosatt i Oslo, fikk nesten 25 prosent av de drøyt 1700 stemmene som kom inn.— Jeg synes det er overraskende mange som har stemt. Det har vært et stort engasjement for denne konkurransen, og jeg er stolt over at vi har klart å skape det engasjementet, sier Fenn.

Av det 1718 stemmene som kom inn, som for øvrig kommer fra 28 forskjellige land (!), er majoriteten avgitt over internett. 27 stemmer har blitt levert manuelt hos kommunens servicesenter.

Vinneren kåres i mai

De fem kunstnerne får nå et konkurransehonorar pålydende 30.000 kroner til å utforme en ferdig skisse og utdype alle sidene av ideen sin. 20. mai er ny innleveringsfrist, og 27. mai skal den endelige vinneren kåres.

— Da skal vi finne det forslaget som gjør seg best. Vi legger opp til en vinner, men det kan bli aktuelt å bruke deler av et annet forslag. Men vi har ikke lagt opp til det, avslutter Fenn.