KRISTIANSAND/OSLO: — Jeg reiser ned til Sørlandet 10. juni, for å starte prøvene av "Jernbyrden". Vi skal ha premiere 29. juni, sier Rafaelsen til Fædrelandsvennen.

Denne sommeren settes Gabriel Scotts kjente roman "Jernbyrden" opp for tredje gang i Åmlandsskogen i Høvåg. Oppsetningen ble spilt i 2009 og 2011, begge årene med utsolgte forestillinger.

— Jeg gleder meg veldig til dette, for det har blitt en liten tradisjon. Sist så mange forestillingen for andre gang, og jeg håper det kommer folk også i år, sier Rafaelsen.

Høyt nivå

Rafaelsen spiller hovedpersonen Jan Vibe, mens skuespillerkollega Agnes Kittelsen spiller Inger Kristofersdatter. I tillegg deltar Jens Olai Justvik, Giert Werring, Ole Geir Feste og Liselotte Holmene. Rune Belsvik har dramatisert Scott-romanen, mens Anne-Karen Hytten har regi. Rafaelsen var aldri i tvil på at forestillingen skulle prioriteres.

FILMPAR: Agnes Kittelsen og Henrik Rafaelsen har ikke bare gjort "Jernbyrden" sammen. De spilte også begge i filmen "Sykt lykkelig". Foto: Kjartan Bjelland

— Jeg trives godt der, og vi har blitt en fin gjeng. Meg og Agnes fungerer godt sammen, og det har blitt en fin forestilling. Det er en god roman i bunn, og det er en veldig god dramatisering. Det er et godt nivå på dette, sammenlignet med andre spel rundt omkring i landet, og da blir det mer attraktivt, forklarer skuespilleren.- Blir det tid til sørlandsferie også?

— Nei, det gjør det ikke. Jeg skal spille inn en film i Oslo parallelt med "Jernbyrden". De dagene jeg har fri, drar jeg til Oslo, sier Rafaelsen.

Munch-jubileum

Filmen som skal spilles inn heter "Svenskejævel", og er et samarbeid mellom norske og svenske filmskapere. Svenske Ronnie Sandahl er regissør, og filmen handler om ei svensk jente som kommer til Oslo for å jobbe. Hun ender opp som hushjelp hos en norsk familie, der Rafaelsen spiller familiefaren.

— Det er en fin og stor rolle, og jeg er glad for den, sier sørlendingen.

— Men det betyr at sommerferien vår starter i august, legger han til.

Allerede til søndag er Rafaelsen klar med en annen premiere. Sammen med Lars Lillo-Stenberg, Ellen Sejersted Bødtker, Ella Christina Fiskum og Ole Henrik Moe er han medvirkende i en festforestilling i anledning Edvard Munchs 150-årsjubileum. Konsertforestillingen, som er basert på Munchs tekster og malerier, settes opp i ærverdige Ramme Gaard i Hvisten i Akershus, hvor Munch selv hentet inspirasjon til sine mange malerier.

— Det er en forestilling det er hyggelig å være med på. Vi er også invitert til Tokyo og New York, forteller Rafaelsen stolt.

Blind

I september dukker Rafaelsen opp på kinolerretet igjen. I fjor spilte han Henrik i "Mer eller mindre mann", en rolle han vant pris for beste mannlige hovedrolle for under filmfestivalen i Karlovy Vary. Men noen kinosuksess ble den ikke. Nå håper han "Blind" blir mer populær.

— Det er en film av Eskil Vogt, som blant annet har skrevet manus til "Reprise" og "Oslo 31. august". Han har tidligere vært parhest med Joachim Trier, men nå gjør han sin debut som spillefilmregissør. Den handler om en kvinne som blir blind i voksen alder, og jeg spiller hennes mann. Det er et ambisiøst prosjekt, sier Rafaelsen.

Eller Dorrit Petersen spiller den blinde kvinnen, mens Vera Vitali og Marius Kolbenstvedt også spiller i filmen. Premiere blir 13. september.