KRISTIANSAND: Stipendene ble delt ut av Agder kunstnersenter under åpningen av Stipendutstillingen 2012 1. juni. Midlene er gitt Agder kunstnersenter fra Bildende kunstneres hjelpefond, og er penger som er kommet inn via avgifter på kunstsalg og som deretter blir gitt tilbake til alle de 15 kunstnersentrene i Norge.

HISTORISK SKULPTURELT: Ole Morten Rokvams skulptur "297" er laget av vedfyrt steingods og gamle metalldeler. Ifølge juryen formidler skulpturen et historisk perspektiv via assosiasjoner til manuell og dampdrevet teknologi. Foto: Ann Magritt Arnli

— Vi synes at det å bruke disse midlene som stipender til lokale kunstnere er en fin måte å gi pengene direkte tilbake til kunstnerne på, sier daglig leder ved Agder kunstnersenter, Ylve Thon.

67 verk stilles ut

Kravene for å bli tildelt stipend er at kunstneren må ha tilknytning til Agder-fylkene og ha utvist høy kunstnerisk kvalitet på sitt arbeid. Interessen for å levere inn bidrag har i år vært veldig høy og i alt 67 kunstnere fra Aust- og Vest-Agder sendte inn verk til juryering.

Ett verk fra hver av de 67 bidragsyterne er nå utstilt i Agder kunstnersenters lokaler i Skippergata i Kristiansand. Deriblant Anne Cathrine November Høibos billedvev "Touch me, I'm sick", Nina Björkendals foto "Systema Naturae", Tormod Ropstad maleri "2x10/500" og Ole Morten Rokvams skulptur "297".

Fire sjangre

MODERNE TEKSTILKUNST: Anne Cathrine November Høibo er en av Norges mest spennende og fremadstormende tekstilkunstnere om dagen. Hun ble tildelt stipend for verket "Touch me, I'm sick" som en nå kan se utstilt på Agder kunstnersenter. Foto: Ann Magritt Arnli

Vurderingen blir gjort av en uavhengig jury oppnevnt av fagorganisasjonene sentralt, med representanter fra Norske kunsthåndverkere og Norske billedkunstnere. I juryen i Kristiansand satt Ansgar Ole Olsen (NK) og Odd Fredrik Heiberg (NBK).— Juryen har valgt ut fire forskjellige sjangre, og stipendene er også jevnt fordelt på både alder og kjønn. De to jurymedlemmene fortalte oss at de hadde hatt en veldig vanskelig jobb med å velge ut hvem som skulle få stipender fordi det er utrolig mange sterke bidrag her, sier Ylve Thon.

Juryens begrunnelser

Anne Cathrine November Høibo er født i 1979 i Kristiansand. Juryen mener hennes moderne billedvev "Touch me, I'm sick" er et meget engasjerende og gjennomført tekstilarbeid og har sin styrke i overgangen fra et abstrakt førsteinntrykk til et tekstuelt utsagn i form av en påbegynt tekst i det som fremstår som en halvferdig, kaotisk vev.

ORIGINALT NATURFOTO: Nina Björkendal har fotografert malplasserte rester av kontormøbler iscenesatt i en skog. Ifølge juryen gir bildet sterke assosiasjoner til tid og varighet, og naturens kretsløp, samtidig som det dannes en fortettet beretning om noe som har hendt. Foto: Ann Magritt Arnli

Nina Björkendal er født i Sverige men nå bosatt i Høvåg. Fotografiet "Systema naturae" danner ifølge juryen en uro gjennom en poetisk overbevisende kombinasjon av kjente elementer.

Tormod Ropstad fra Kristiansand overbeviste juryen med sitt maleri, "2 x 10/500", et stilleben med meget sterke maleriske kvaliteter utført med stor presisjon, mens Ole Morten Rokvam fra Risør fikk 35.000 kroner for sin skulptur "297". Ifølge juryen et verk som formidler et historisk perspektiv via assosiasjoner til manuell og dampdrevet teknologi.