KLAGE: Reuter Christiansen klager over manglende stemmerett. I forgrunnen Cecilie Nissen som tenker på hva hun skal si. Foto: Sondre Steen Holvik
HØYREKUPP: Hans Otto Lund (H) var ikke flau for å si valgkampslagord i megafonen. Foto: Sondre Steen Holvik
SKRÅBLIKK: Performancestuntet til Thorbjørn Reuter Christiansen ble sett rart på da han begynte å snakke i megafonen i Markens lørdag. Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: — Jeg tror jeg gir meg nå. Det er ikke noe poeng å fortsette, sier Thorbjørn Reuter Christiansen der han står i krysset Skippergata/Markensgate. Han har slept sin mobile megafon opp gjennom Markens i et forsøk på å få folk til å si sin mening, og nå har han stoppet mellom SV og Høyres valgstand.

Men heller ikke her hvor partiene driver menneskefiske i tjukkeste folkestimen får han sjenerte sørlendinger i megafontale.

— Vil du sige noe, spør han Høyres valgbrosjyreutdeler.

— Nei, æ tro'kke det. Men du kan få ei valgbrosjyre.

Akkurat da skraller det i megafonen bak ham:

— Nye ideer! Bedre løsninger! Stem Høyre!

Frarøvet stemmeretten

Hans Otto Lund (H) er vant til å tale i forsamlinger, men noen politisk utredning ut over slagordformat får vi ikke.

— Han var jo kul! Det er mange som har etterlyst en "speakers corner" ut over de vanlige valgstandene, sier Lund etter å ha gitt et Høyre-sukkertøy til Reuter Christiansen.

Sistnevnte fikk megafon-ideen da det gikk opp for ham at han som eksildanske er fratatt stemmeretten i både Danmark og Norge. Han har bodd i Kristiansand i halvannet år, han har fått personnummer og han betaler skatt. Men stemmerett blir han altså ikke tilgodesett med. Dette budskapet fremførte han gjentatte ganger fra sin mobile megafon lørdag.

— Jeg må altså ikke stemme, og dette er jeg ret ked av. Dette er en oppfordring til politikerne om å gi meg stemmerett, sa han inn i megafonen. Reuter Christiansen er performancekunstner, og han har tidligere markert seg ved å trykke opp bilder av ordfører Grundekjøn til hest.

Ble med ideen

Lørdagens stunt var også kunstnerisk motivert. Han har gjort det samme hjemme i Danmark hvor barn i en belastet københavnerbydel brukte megafonen til å si hva de ønsket seg for fremtiden.

Planen lørdag var å filme dem som måtte finne på å bruke megafonen utover ham selv, men det ble med ideen. Utover ham selv lot kunsthallen-leder og Venstrepolitiker Cecilie Nissen seg overtale.

— Jeg ble litt stressa nå. Jeg skal bare tygge ferdig denne crepen, mens jeg tenker på hva jeg skal si, sa hun.

— Dere hørte hva dansken uten stemmerett sa? Jeg vil oppfordre alle som kan stemme til å bruke stemmeretten 9. september eller her i dag på biblioteket hvor man kan forhåndsstemme, sa Nissen.

Oppløse nasjonalstaten

Sebastian Tambini (9) hadde også sitt å si:

— Jeg vil bli klippet, ropte han. Men flere var det altså ikke mulig å få til å bruke megafonen.

— Dersom du hadde hatt stemmerett: Hvilket parti ville du stemt på?

— Nei, det vet jeg virkelig ikke. Det måtte helst vært ett som hadde gått inn for oppløsning av nasjonalstaten, så da måtte jeg kanskje stiftet mitt eget parti, funderer Reuter Christiansen.

Selv om responsen var svært begrenset lørdag, har han tenkt å holde fast ved planen om å gjenta stuntet på fredag.

— Du tror ikke du hadde fått bedre uttelling ved midnatt en lørdagskveld nede i Tollbodgata?

— God ide! Det skal jeg gjøre!