KRISTIANSAND: — Vi ønsker et kort, fyndig og fremtidsrettet navn på det som er et bymuseum for Kristiansand, sier avdelingsleder Agnete Kjellin. Hun styrer det som i dag heter Vest-Agder-museet Kristiansand, - og som en gang i fremtiden skal flytte til Odderøya.

— Men forsatt sier folk Vest-Agder fylkesmuseum, konstaterer hun.

For det var navnet fram til høsten 2005 da en rekke av fylkets museer ble konsolidert inn i det interkommunale selskapet Vest-Agder-museet. I den familien befinner det seg en hel bukett av institusjoner som spenner fra Setesdalsbanen via Sjølingstad Uldvarefabrik til Flekkefjord museum.

For å understreke det nye ekteskapet ble "Vest-Agder-museet" hengt på alle steder, og det gamle fylkesmuseet på Kongsgård ble døpt Vest-Agder-museet Kristiansand.

Mer synlighet

Nå skal museets profil skjerpes for å bli synlig hos publikum:

— Vi har sett og erfart at de gamle navnene er det folk fremdeles forholder seg til, sier direktør John Olsen som er Vest-Agder-museets toppsjef.

— Dessuten er det nå så lenge siden vi ble konsolidert at vi trenger ikke lenger "Vest-Agder-museet" i markedsføringen for at folk skal føle at de er en del av en samlet bedrift, sier han.

MIKROSKOPISK: Med knøttsmå bokstaver skrevet opp ned på den lille grønne lappen på dette parkeringsskiltet, blir man informert om at museet heter Vest-Agder-museet Kristiansand. Foto: Torstein Øen

Etter at en organisasjonsgjennomgang av hele museumsfamilien i fjor høst, ble det konkludert med at museet trenger mer synlighet. Dette ønsker de å skape ved å fremheve hvert enkelt besøkssted i markedsføringen.Mens de fleste museene kan bruke sine opprinnelige navn, er det vanskelig for det gamle fylkesmuseet på Kongsgård. Både Kristiansand friluftsmuseum og Kristiansand folkemuseum har vært vurdert, men Kristiansand museum er det foretrukne alternativet.

Politisk behandling

Men Kristiansand museum var også det opprinnelige navnet på Agder naturmuseum og botaniske hage, og derfra har det kommet et annet forslag. Der ser de helst at museet på Kongsgård kaller seg Kristiansand kulturhistoriske museum.

Nå er politikerne i Kristiansand bedt om å uttale seg, og når saken onsdag kommer opp i kulturstyret er det med følgende anbefaling fra rådmannen: Kristiansand museum.

Det vil i så fall også ble navnet på det museet som i en uviss fremtid skal flytte til Odderøya.

— Men samlingen inneholder også eksempelvis Setesdalstunet som ikke representerer Kristiansand?

— Vi har samlinger av tun og hus i vår utstilling, men de stilles ikke ut for å gjenskape virkeligheten. De skal vise hvordan folk levde, sier Kjellin.

Odderøya museumshavn

På Odderøya skal det nye museet legge spesiell vekt på byens maritime og militære historie. Når en flytting skal skje er fortsatt uvisst, men oppbygging av en museumshavn i Nodeviga skal komme først. Denne vil da få sitt eget navn:

— Den ønsker vi å kalle Odderøya museumshavn, sier John Olsen.

Dersom politikerne i Kristiansand godtar navneendringen, kan Kristiansand museum bli brukt allerede til sommeren. Og museumsledelsen håper på en endring som kan sette seg i folks bevissthet:

— Vi vil kjøre steinhardt på det nye navnet dersom det blir vedtatt, sier Agnete Kjellin.