Kjære Stein, «verdens beste trener». Du er den som har betydd mest for meg i starten av min karriere med tanke på OL-bronsen i 1984. Min kone Ellen har også alltid satt pris på deg. Du brydde deg om oss som mennesker — du var alltid veldig flink til å få fram det beste, skriver sykkelrytteren Dag Otto Lauritzen fra Grimstad i en hyllest til Stein Johnson, den kanskje beste treneren landet noensinne har hatt. En trener som snaut blir husket av andre enn folk i pluss 50, men som i høst har fått sin velfortjente hyllest i en bok som sørlendingen Finn Stoveland har ført i pennen.

Den nå 83 år gamle bergenseren skapte syv olympiske gullvinnere og ni verdensmestere i så forskjellige idretter som skøyter, kajakk, skiskyting og sykkel. Og det til tross for at hans egen bakgrunn fra idrettsbanen var som diskoskaster. Første gang Johnson satt i en kajakk, var i den yre feiringen i minuttene etter at den berømte gullfireren hadde gått til topps i Mexico-OL i 1968!

— Stein Johnson skapte det moderne idretts-Norge både fysisk, teknisk og ved visjonær tenkning, sier Egil Søby, en av gullkvartetten i kajakk, i boka.

Johnson var i mange år ansatt som idrettskonsulent i Oslo kommune, og han ble den første mosjonsgeneralen i fjernsynets barndom med sine bøy og tøy-programmer sammen med Knut Bjørnsen i NRK. Men aller mest forbindes Johnson med den såkalte skøyterevolusjonen i 1963, en sesong der Knut «Kuppern» Johannesen, Fred A. Maier, Magne Thomassen, Nils Aaness og Per Ivar Moe fylte ærverdige Bislett til randen med tilskuere som skrek over seg av fryd ettersom verdensrekordene falt og russerne ble beseiret. Alt hadde vært fryd og gammen den vinteren om ikke en svenske ved navn Johnny Nilsson hadde blitt verdensmester i Karuizawa i Japan, et VM som trener Stein Johnson ikke ble sendt til av Norges Skøyteforbund - noe som løperne hevdet var årsak til at en nordmann ikke vant laurbærkransen.

Men janteloven rådet også for 30-40 år siden, misunnelsen var sterk og Stein Johnson var ikke den som prøvde å gjøre seg stor og skaffe seg egen vinning. Han var mer i kulissene enn i rampelyset. Hadde hans trenergjerning skjedd i dag, ville Stein Johnson vært en søkkrik mann og fått mye større anerkjennelse enn den som ble han til del. Finn Stoveland har skrevet en bok som retter opp noe av skjevhetene, og som dessuten gir et spennende innblikk i Johnsons treningsprinsipper som fremdeles er høyst gangbare.

— Jeg tror Stein Johnson i dag kunne hatt en lysende internasjonal karriere. Han kunne sikkert gått inn på et topp fotballag i Premier League og gitt spillerne noe ekstra som hadde hevet deres nivå, sier Dag Otto Lauritzen i boka.

Helge Stavik

BOK

Mannen bak medaljene

Historien om trenerlegenden Stein Johnson

Forfatter: Finn Stoveland

Forlag: Genesis