Gode bøker er heldigvis ikke ferskvare i den forstand at de går ut på dato noen dager etter lanseringen. Nei, gode bøker er mer som god vin: De blir bedre ved lagring. Den boken som her skal omtales, er både god og vellagret: Terje Dragseths et halvt år gamle gjendiktning av et utvalg enda eldre dikt av den amerikanske lyrikeren Laura (Riding) Jackson. Tittelen Tid for helvete antyder at det her ikke er snakk om noen surfing på tilværelsens overflate. Dette er definitivt tekster som risper i sjelen.

Det sårbare i Jacksons dikt er likevel ikke av det sentimentale slaget. Det er like mye — ja, kanskje mer - språkets som livets sårbarhet det dreier seg om: «Hva er å spørre?/ Det er for å finne et svar./ Hva er å svare?/ Er det å finne et spørsmål?» Det er med andre ord snakk om en poesi som er klart modernistisk - i den betydning av dette nokså omtrentlige sekkebegrepet - at språket gjøres til gjenstand for kritisk analyse. I prinsippet blir enhver språklig konvensjon utfordret - også den poetiske. «Poet: et løgnaktig ord», heter det i utvalgets lengste tekst.

Laura (Riding) Jackson levde lenge (1901-1991), men hennes poetiske praksis var konsentrert om mellomkrigstiden. Med hennes sterke opptatthet av språket er det vel ikke så overraskende at hun da hun i 1939 forlot poesien, var det til fordel for lingvistikken.

Terje Dragseth har, så langt jeg kan bedømme det, greid den kunsten å både presentere et interessant utvalg dikt og å gjøre disse til sine egne. Paradoksalt sagt: Han har lyktes med å overføre disse tekstene, som er formulert i et prinsipielt anstrengt språk, til et uanstrengt norsk - et «dragsethsk» norsk som byr leseren motstand, vel å merke.

Boken er utstyrt med et instruktivt, utfordrende (og nødvendig) etterord av gjendikteren. Her gir han en kort presentasjon av en poet som nok vil være relativt ukjent for de fleste norske lesere. Og han gir oss utsnitt av sin forståelse av hennes forfatterskap, særlig det som angår forholdet poesi - språk - identitet: «Samfunnsvitenskapene har alle forsøkt å forklare fenomenet 'identitet' ved hjelp av ulike terminologier, men har ikke lyktes. Laura Ridings avideologiserende, avmytologiserende og avpoetiserende språkforskning, - i både poesien og lingvistikken - avviser at det finnes én sann menneskelig identitet som kan slås fast en gang for alle. Den menneskelige identitet er en konstruksjon, ikke en gitt definert størrelse, men en dynamisk skapelsesprosess».

Oddbjørn Johannessen

**BOK

Tid for helvete**

Forfatter: Laura (Riding) Jackson

Utvalgt og gjendiktet av Terje Dragseth

Forlag: Tiden