OSLO: Sjette bok i Knausgårds romanverk «Min kamp» utkommer i november, etter å ha blitt utsatt to ganger fordi forfatteren ikke bli ferdig.

«I sjette og siste bok handler det om realiseringen av verket; om utgivelsen av de tidligere bindene og omstendighetene rundt, om litteraturen selv og dens forhold til virkeligheten», heter det fra forlaget.

Dermed bør for eksempel hans kritikere følge med, skal man tro det Knausgård sa til NTB i 2009, da han slapp første bind av «Min kamp»:

– Boken slutter i absolutt nåtid. Blir jeg slaktet overalt, kan jeg øse mitt raseri ut i det siste bindet.

Første på nytt forlag

Frode Grytten slipper neste uke sin første bok på Forlaget Oktober, etter å ha forlatt Samlaget etter over 20 år og 13 bøker. «Saganatt. Lundetrilogien» er tittelen, og boken er tre romaner i ett – der forfatteren tar for seg Norge de siste 30 årene.

Espen Haavardsholm kommer i september med «Besøk på Ekely», der han skildrer møtet mellom en ung jusstudent som blir den aldrende maleren Munchs modell under krigen. Djervt dikter forfatteren frem sin roman fra de biografisk sett «svarte hull» i krysningspunktet mellom to liv, heter det.

Langt muntrere er det i Tove Nilsens såkalte begeistringsbok «Øyer i hjertet», beskrevet som en overskuddsbok fra en klok, innsiktsfull og nysgjerrig forteller. Også denne utkommer neste måned.

Tore Renberg fortsetter sin saga om Jarle Klepp i «Dette er mine gamle dager», en beretning om det foreldre og barn ikke kan forstå hos hverandre.

Anne B. Ragde slipper 60-tallsmimringen «Jeg skal gjøre deg så lykkelig», Rune Berglund Steen kommer med sin første roman «Geriljaliv» – om politisk aktivisme, og V.S. Tideman er klar med sin andre roman, «På den andre siden».

Bård Torgersens «Nøytral» gir et merkelig og forvridd bilde av vår egen samtid, mens Marit Tusvik i «26 små romaner» er så mange fortellinger.

Linn Ullmanns nye

Ny på Oktober er Gunstein Bakke, som kommer med sin tredje roman «Maud og Aud. En roman om trafikk» i september, beskrevet som en inderlig, essayistisk, nærmest gotisk roman.

Morten Øens «Likevel lysner det» beskrives som en saftig satire over det norske samtidskunstmiljøet, mens Hanne Ørstaviks «Hyenene» forteller om Siv som lytter innover i seg selv.

Linn Ullmann er aktuell i november med «Det dyrebare», om den unge kvinnen Mille som forsvinner sporløst en regnværskveld – og restene finnes flere år senere av tre gutter som graver opp en skatt i skogen. «En bemerkelsesverdig roman om livskraft som slår over i villskap, vold og undergangslengsel», heter det fra forlaget.

Prisbelønte Lars Amund Vaage slipper diktsamlingen «Den stumme» i oktober, mens Kjersti Bronken Senderud kommer med «Forgjengeligheten» – fulgt av en CD der forfatteren leser diktene i ulike hellige rom – måneden før.

Edvard Hoem kommer i november med tredje bind i sin dikterbiografi «Syng mig hjæm. Bjørnstjerne Bjørnson 1889–1899», mens fjerde – og avsluttende – bind kommer i 2012. ## Debutanter

Blant Oktobers debutanter er Arne Borg (f. 1971), som slipper romanen «I årene som fulgte» – som følger hovedpersonen gjennom oppvekst og ungdom, til han sitter igjen med følelsen av at selve livet har sviktet, beskrevet i et språk preget av både alvor og humor.

Angela Hagen (f. 1970) debuterer med novellesamlingen «Mørk bil bak», om de tingene som betyr mye i vanlige folks liv.

«Jeg trodde det skulle bli fint å komme hit» er tittel på Ingvild Solstad-Nøis (f. 1973) debutroman, som tar for seg det sosiale spillet i en familie etter at faren dør.

På lyrikkfronten debuterer Sandra Lillebø (f. 1978) med samlingen «Navnet på den ensomme er frigitt», ifølge forlaget skrevet med desperasjon, ømhet og dyster triumf.