KRISTIANSAND: – Det er veldig stas at juryen, som består av folk jeg har veldig respekt for, har verdsatt det jeg holder på med. Det er veldig oppmuntrende, sier Wrånes til fvn.no.

Tori Wrånes fra Kristiansand er en av fire nominerte til årets pris. Sørlendingen er blander musikk og skulptur, og er best kjent for sin performancekunst. Marte Eknæs, Ane Mette Hol og kunstnergruppen Institutt for Degenerert Kunst, bestående av Anders Nordby, Arild Tveito og Eirik Sæther, er de øvrig nominerte.

– Juryen har hatt et utfordrende og inspirerende arbeid. Vi presenterer med overbevisning våre fire kandidater, og ser meget fram mot utstilling i Kunstnernes Hus i desember , sier juryleder Olav Christopher Jenssen i en pressemelding.

– De andre nominerte er veldig bra folk, og vi har veldig forskjellige arbeider. Jeg føler alle fire egentlig har vunnet. Forskjellen er de 500.000 kronene. Og jeg har veldig lyst på en tur til Mallorca, sier sørlendingen og ler.

Statoils kunstpris er en del av firmaets prosjekt «Morgendagens helter», og prisen er på en halv million kroner, den største i sitt slag i Norge. Nominasjonsutstillingen åpner 9. desember, og vinneren offentliggjøres 16. desember.

– Jeg fikk rede på nominasjonen for ikke så lenge siden, og skulle egentlig vært i Los Angeles og gjort ett prosjekt der. Men nominasjonen krever at jeg er fysisk til stede i Oslo, så jeg måtte bare skyve det prosjektet.(Og det går jo ikke ann å klage på det!!) Gleder meg til å jobbe med utstillingen, og er godt i gang, men det er mye som skal på plass, og det meste forandrer seg hele tiden. Det er aldri godt å vite hva man skrur opp eller ned før utstillingen åpner, sier Wrånes.

Wrånes gikk ut av Kunstakademiet i Oslo i 2009, og i fjor vant Sparebanken Pluss’ Kunstnerpris pålydende 75.000 kroner.

Statoils kunstpris deles ut annethvert år, og i desember deles prisen ut for tredje gang. Camilla Løw og Lars Laumann er de to tidligere vinnerne.