RØFT: Jorann Abusland er fornøyd med det grove, upolerte uttrykket platecoverne har fått. Sammen med et knippe medhjelpere, syr hun alle coverne for hånd. FOTO: MAI LINN OPSETH TRONSTAD

KRISTIANSAND: – Jeg tok sy-sertifikatet på barneskolen, og var ganske selvsikker. Jeg ville vise gutta at det kunne bli syerske av meg også. Det var ikke fryktelig lett, men vi lagde ett hver, forteller Edvard Haraldsen Valberg, som spiller cello og synger i Honningbarna.

– Hvorfor hjemmesydde cover?

– Først og fremst ville vi ha noe annerledes. Hele maskineriet rundt den tradisjonelle plateindustrien holder på å dø ut, så det gjelder å skape noe nytt. Dessuten er det gøy for dedikerte fans med en litt spesiell utgave, som gjør at de føler de eier litt av Honningbarna. Denne platen ser rett og slett dødskul ut, synes Valberg.

LANG PROSESS

Hjelpen var imidlertid ikke langt unna.

– Kjempespennende å være med på! Det har vært veldig gøy å finne materialer, utforming og å være en del av en hel pakke, synes Jorann Abusland, som til daglig er billedkunstner og innehaver av redesign-butikken Om Igjen.

Sammen med i underkant av ti andre, sørger hun for 1000 hjemmesydde omslag til en spesialtutgave av Honningbarnas «La alarmane gå».

– Hvert cover er en lang prosess. Stoff klippes, papp kuttes og trykk tørkes, før omslaget brettes, sys med strikk og leveres til neste arbeidsgruppe. Disse fyller dem med buttons, sjablonger, tekster og cd-plater, så det er ganske mange hender involvert, forteller Abusland, som har nesten 300 omslag igjen.

Materialet som blir brukt heter jute, og ligner hamp.

– Jeg ville bruke et røft naturmateriale som underlag, og dekorere med silketrykk. Denne grafiske teknikken er kjent fra 60-tallet, da den ble brukt til plakater med musikalsk eller politisk budskap. Og med samme sjargong som gatekunst, passer det så godt til Honningbarna.

– Hvordan blir neste plate?

– Det vil vise seg om cd-formatet dør ut. Ingen vet hvordan det blir innen vi kommer med nytt album. Eller om det blir et nytt album i den forstand. Det blir spennende å se, sier Valberg.

Om det skulle bli aktuelt med flere håndsydde cover, står i alle fall Abusland parat.

– Dette frister absolutt til gjentagelse, det er bare å komme med ønsker, inviterer hun.