KRISTIANSAND: — Overdrivelser er min business. Kristiansand er ikke det hippeste stedet på planeten. Men jeg tror vi kan si at det er det hippeste stedet i Norge, sa Tommy Olsson da ha ble konfrontert med sitt berømte utsagn fra i sommer.

Store ord

Kunstkritikeren brukte store ord etter han i august stakk innom arrangementet "Sørlandsgodt 2012" i Oslo, der deler av landsdelens beste kulturkrefter var samlet. "Snart er lokalpolitikerne de eneste som ikke balanserer på grensen til genierklæring i sørlandsbyen" skrev han i Morgenbladet, og konkluderte med at Kristiansand snart var hippest på planeten.

Han modererte seg altså litt under Sørveiv-åpningen på Aladdin, da han ble bedt om å utdype uttalelsen. "Hippest i Norge" er likevel ingen beskjeden observasjon.

— Folk har sagt "du kan ikke ha vært mange plasser". Men det har jeg. Jeg reiser rundt på mange eksotiske steder, forklarte han.

— Jeg føler vel egentlig ikke at jeg bor i den hippeste byen i Norge, parerte ordstyrer Kjetil Nordhus.

— Men jeg ser det utenfra. Og har fordelen av å være født i et naboland. Derfor ser jeg hele Norge litt utenfra, sa Olsson, og forklarte at han gjenkjenner spirende nye retninger i kulturlivet i Kristiansand som han tidligere har sett i byer som Bergen og Tromsø.

— Det er i Kristiansand ting skjer, eller kommer til å skje. Det er tydelig at det er veldig mange oppegående kulturfolk til stede her samtidig. Og det blir lagt merke til av folk som meg, sa Olsson, som selv er utdannet billedkunstner.

— Mitt felt er billedkunst. Og jeg noterer også at det er flere dyktige billedkunstnere her i byen, som er akkurat i den riktige alderen, pluss minus 30. For noen år siden ville det vært rart at de ville ha fast adresse i Kristiansand. Folk vil jo ofte til Oslo. Men Oslo er ikke nødvendigvis sentrum lenger, hevdet han.

Avhengig av Kolstø

Olsson vekket også oppsikt da han anmeldte Hanne Kolstøs debutplate og sammenlignet henne med noen av verdens fremste artister. Det har han imidlertid ikke tenkt å moderere seg på.

— Jeg sier at overdrivelser er min business, men når jeg sier at Hanne Kolstø er bedre enn Beatles, så mener jeg det.

Olsson fortalte at han oppdaget den Kristiansand-baserte sunnmøringen da hun spilte med bandet Thelma & Clyde i Bergen for noen år siden. Og han var solgt umiddelbart.

— Jeg er blitt avhengig av henne. Det er kanskje ikke så mange som har den avhengigheten, men det virker som flere har forstått at hun er spesiell, sa Olsson, og konstaterte at Kristiansands tid som et stort svart hull i musikk-Norge er over.

— Sånn er det ikke lenger. Jeg har inntrykk av at det er musikk som er aller mest til stede i byen, sa han.

Sørveiv-arrangørene har til sammen hentet 22 seminarholdere til helgens bransjetreff. Lørdag skal Christer Falck og Pål Hetland snakke om mediehåndtering, mens Runar Eggesvik og Morten Andreassen skal snakke om hvordan man kan gjøre suksess som kulturgründer. I tillegg kommer blant andre BBC- og The Guardian-journalist Olaf Furniss.