Frykt er en sterk følelse. Den strekker tiden. Gjør sekundene lenger. Inntrykkene sterkere. Og Egil Skram husker hver minste detalj fra det lille øyeblikket som endret alt. Da lastebilen han satt i kolliderte med en annen, og livet hans nesten tok slutt.

Country

Skram jobbet som langtransportsjåfør. Turen til Nord-Norge skulle være hans siste. Han var booket to år fram i tid som musiker, og hadde store planer. Så smalt det.

Det er fjorten år siden. Det tok ti år før han begynte å lage musikk igjen. Denne helgen begynner innspillingen av debutplata. Og allerede har låtene fra albumet fått et publikum, gjennom den ferske NRK-serien "Hjem".

— Jeg ønsker å bli hørt. Jeg ønsker å komme tilbake i gamet, sier han til Fædrelandsvennen.

Skram har spilt med lokale artister som Stein Roger Sordal og Ronnie Jacobsen, og han har vært innom de fleste musikalske sjangre på veien til debutalbumet. Det har kulminert i en countrysound som utforsker forskjellige retninger, men som samtidig er tro mot countryens tradisjoner.

Lovløs

Deler av det nye låtmaterialet omhandler ulykken som nesten betød slutten for ham. Skram mistet fire liter blod, knakk ryggen, fikk en hjerneskade og hukommelsestap, og ble sittende i rullestol i et halvt år.

— Noen av sangene handler om tiden etter ulykken, og om hvilke retninger livet kan ta uten forvarsel. Det var tøft det første året, og det har vært tunge stunder etterpå også, men alt har gjort meg til den personen jeg er i dag, sier han. Og forteller at han føler seg pigg. Noen ryggsmerter kommer og går, men ikke mer enn han har klarer å leve med.

Én av sangene har fått tittelen "Good Lord", og handler om en lovløs artist som driver fra by til by. Uten tilhørighet. Søkende etter kontakt med noe guddommelig. En historie som ikke er tatt fra løse luften.

— Jeg har aldri følt noen tilhørighet til "ni til fire"-tilværelsen. Jeg er på siden av det etablerte og vil gjerne være litt gal. Men jeg har alltid vært personlig kristen også, uten at jeg kan si at jeg har løpt ned dørene i kirken, sier Skram, og erkjenner at det første han gjorde etter kollisjonen for fjorten år siden, var å henvende seg til Gud.

— Livet ebbet ut av meg. Kroppen min var pulverisert. Jeg tenkte at jeg aldri kom til å overleve. Da måtte jeg innynde meg hos han som har kontrollen, smiler Skram.

NRK

I den ferske NRK-serien "Hjem", som handler om countryartisten Leif Åge, har Skram fått en viktig rolle. Når hovedpersonen synger, er det kristiansanderens stemme vi hører. Han har dessuten fått inn et knippe av sine egne låter i serien. Jobben fikk han gjennom en annen kristiansander, Marius Christensen, som er musikkansvarlig for "Hjem" og en gammel bekjent av Skram.

— Det er en fantastisk mulighet, og et veldig stort steg for meg. Og kanskje blir det enda mer neste sesong. NRK har vist stor interesse for det jeg driver med, sier Skram.

Det er det flere som har gjort. Søndag reiser 37-åringen med plateselskapet Karmakosmetix til Bergen for å spille inn noen låter hos produsent Hans Petter Gundersen. Bergenseren har produsert en rekke av Norges fremste band og artister, som for eksempel Madrugada og deLillos. Gundersen sier til Fædrelandsvennen at Skram representerer en stil han alltid har vært intenst opptatt av å få frem.

— Å formidle i den stilen, med tanke på hvilket kaliber av artister som har gjort det før, skulle være bortimot umulig. Men Egil har alt dette helt naturlig inne og en merker at han vil si noe. Stemmen er hans egen, og den er nydelig. Jeg gleder meg stort til å jobbe med ham, forteller produsenten.

— Jeg blir veldig rørt av å høre det, responderer Skram, som mer enn noe ønsker et "organisk lydbilde" på låtene sine. Gjerne i samme landskap som Rick Rubin plantet Johnny Cashs sanger i, mot slutten av countrylegendens karriere. Eller som Gundersen selv gjorde med Ane Brun/Sivert Høyem-duetten "Lift Me".

— Det hadde vært perfekt. Og jeg tror han kan få det til. Så dyktig er han faktisk, sier Skram.

Albumet, som har arbeidstittelen "Guilty", skal etter planen ut over nyttår.