ARENDAL: — Dette er byen jeg vokste opp i. Derfor er detveldig spesielt for meg. Litt skummelt også, men først og fremst fint, sierKarl Ove Knausgård til Fædrelandsvennen før prisoverrekkelsen.

Aust-Agder fylkesutvalg har vedtatt å giFylkeskulturprisen for 2012 til Karl Ove Knausgård. Forfatteren er til stede iArendal for å motta utmerkelsen tirsdag kveld. Det er første gang han er ihjembyen siden utgivelsen av ”Min kamp”-bøkene.

Prisen utdeles årlig av Aust-Agder fylkeskommune, som honnør for spesiell innsats for kultur i fylket. I årets begrunnelse fra fylkeskommunen heter det blant annet: "Gjennom forfatterskapet har Knausgård gjort avansert skrivekunst kjent for det brede publikum, han har engasjert til debatt, og har bidratt til å bringe stolthet og identitet til lokalsamfunnet ved at hans tilknytning er så tydelig til stede i forfatterskapet".

Knausgård romandebuterte i 1998 med "Ute av verden", og fulgte opp seks år senere med "En tid for alt". Begge ble godt mottatt, men det var med monumentale "Min kamp" at Knausgård for alvor fikk sitt gjennombrudd. Første bind kom i 2009, mens den sjette og avsluttende boken ble utgitt i 2011. "Min kamp" har også vakt oppmerksomhet internasjonalt, med blant annet en rekke gode anmeldelser i USA og Storbritannia.

Kirsten Braathen Berg, Paal-Helge Haugen, Håvard Rem, Erik Mykland og Beintein Baardson er blant de som har fått Fylkeskulturprisen tidligere. I fjor gikk utmerkelsen til Toffen Gunnufsen.

Prisen i år er Arne Vinje Gunneruds skulptur "Solen IV".