KRISTIANSAND : — Det sto to barsjefer på brakka og ventet med verktøykasser som det tøyt penger ut av, men Buli var ingen steder å få tak i, forklarte Klungland.

Det var her han troppet opp og tok øretak på sin egen sjef. I samme forbindelse skal han på oppfordring fra Buli ha tatt med seg 40.000 kroner i kontanter til baren på lekteren fordi de trengte vekslepenger. Disse ble tatt uten bilag fra kassa på brakka.

Trodde det ble ført bilag

Produksjonssjef Rikard Klungland forklarte seg i retten tirsdag. Foto: Torgeir Eikeland

— Sånne historier kunne jeg fortalt mange av, men det var det som var mantraet til Arild. "Kan du ikke bare", sa han. Og det er det som er er festivaldrift: å få ting til å virke, så jeg ser den biten. Men jeg trodde altså virkelig at det ble ført bilag, sa Klungland.- Vi fikk ingen budsjettrammer, enda vi etterlyste det flere ganger. Det var veldig vanskelig å forholde seg til, sa administrasjonssjef Nadia Schatz Fjeldheim i retten. Klungland fortalte det samme.

Under rettssakens første dag forklarte Buli om flyten av kontanter på festivalområdet, og om opptelling av millioner av kroner på Quartbrakka nattestid. Samtidig var det ofte vanskelig å få tak i festivalsjefen som skulle ha kontroll på alt. Ifølge vitnene ville alle i organisasjonen ha profesjonell håndtering av kontantene, men Buli skal ha vært den eneste som motsatte seg dette. Samtidig bød "systemet" ofte på praktiske problemer.

Festival ute av styring

Klungland var en av flere gruppeledere som forklarte seg om en festival tilsynelatende ute av styring, da han vitnet i rettssaken mot tidligere festivalsjef Arild Buli.

Både bookingsjef Trond Åge Nyhus, administrasjonssjef Nadia Schatz Fjeldheim og produksjonssjef Rikard Klungland tegnet et bilde av økonomisk og administrativt kaos både før, men særlig etter at festivalen kom i gang i månedsskiftet juni-juli sommeren 2009. ## Realiteter

Mannen han snakker om er tiltalt for en rekke brudd på bokføringsloven, skatteloven, regnskapsloven og straffeloven i forbindelse med Quartfestivalen 2009. Festivalen gikk konkurs med 21 millioner kroner i minus, og vitneforklaringene tirsdag tegnet et bilde av en festivalleder som ville ha full kontroll på alt, som hadde overdrevent store tanker om hva festivalen skulle være, og som nektet å forholde seg til økonomiske realiteter. De ansatte forsøkte gjentatte ganger å få ham til å senke ambisjonene da det utover vinteren 2009 ble klart at hverken bank eller Cultiva kom til å innfri søknadene om finansiering.