KRISTIANSAND : — Kvadraturen er unik. Odderøya er unik. Til sammen kan det bli noe som kan måle seg i europeisk sammenheng.

Det sier kulturdirektør Stein Tore Sorthe som nå serverer forslag til Kristiansands nye kulturstrategi for de neste ti årene. i det rykende ferske dokumentet som kulturstyret får til behandling i neste uke, står blant annet å lese:

• "Kommunen ønsker å være en aktiv og engasjert aktør i videreutviklingen av de profesjonelle kunstmiljøene på Odderøya".

• "I planleggingen av nybygg, relokaliseringer og samlokaliseringer, må det legges avgjørende vekt på at arenautviklingen skjer i Kvadraturen."

• Det bør legges spesielt til rette for at byens uterom kan gi gode muligheter for presentasjon av temporære kunstprosjekter.

— Jeg håper det vi legger fram kan bidra til en god og konstruktiv debatt, sier Sorthe til Fædrelandsvennen.

Prioriteringer

I to år har staben ved kulturdirektørens kontor jobbet med å meisle ut den nye strategien som skal være retningsgivende for kulturpolitiske prioriteringer de neste ti årene. Etter en rekke dialogmøter med kulturaktører, politikere og andre meningsberettigede, er et relativt kortfattet dokument nå ferdig.

— I stedet for å lage en strategi som omfatter alt og alle, har vi gjort noen prioriteringer, sier kulturdirektøren.

Utvikling av kulturaksen fra Sørlandets Kunstmuseum til Odderøya står sentralt, og for de over 150 kulturarbeiderne som har sitt virke i de gamle militærbygningene på øya, er planen godt nytt. En forutsigbar og fleksibel utleiepolitikk og tilrettelegging for fellestjenester står på agendaen.

I tillegg til utvikling av Odderøya og Kvadraturen, er talentutvikling og profesjonalisering sentrale elementer. "Bredde og deltakelse i kulturlivet er viktig, men samtidig skal kommunen våge å satse på enerne", heter det i strategiforslaget.

Talentutvikling skal vektlegges i kommunens egen virksomheter fra bydelshus til kulturskolen. Profesjonalisering skal blant annet skje gjennom ytterligere satsing på de allerede eksisterende kompetansesentrene innen rytmisk musikk, film og litteratur, visuell kunst og amatørteater.

Samlokalisering

Et av spørsmålene som melder seg da, er om videreutvikling og bevaring av miljøet på Aladdin blir sikret.

— Det kan vi ikke love nå, men det er tatt en politisk beslutning om at Aladdin skal bestå i fem år til. Selv er jeg ikke så opptatt av gateadresser, det viktigste er å understreke at vi må samlokalisere for å oppnå de gevinstene som ligger i samarbeid på tvers av de ulike sjangrene, sier Sorthe.

Ønske om mer samarbeid på tvers i byens stadig mer blomstrende kulturliv har vært gjennomgangsmelodien på de mange dialogmøtene kulturdirektøren og hans stab har hatt med de ulike aktørene.

— De siste fem-ti årene har det utviklet seg et aktivitetsnivå vi aldri har sett maken til i Kristiansand. Det er ikke gitt at det vil fortsette, og det er viktig ikke å skusle bort sjansen vi nå har til å bygge videre på dette, mener Sorthe.

— Cultiva ligger i "møllposen", men kan ikke kulturstiftelsen i rettferdighetens navn tilskrives en del av æren for disse kompetansesentrene og den kulturelle oppblomstringen generelt??

— Kanskje har Cultivas positive bidrag vært underkommunisert. De har utvilsomt tilført betydelige ressurser til disse miljøene. Også i forhold til universitetet har de helt klart hatt positiv effekt, ikke minst med satsingen på rytmisk musikk og music management, mener kulturdirektøren.

Cultivas nye strategi er å satse på barn og unge, og om dette heter det i kommunens strategiforslag: "Tangeringspunktene med Cultivas strategi skaper nye muligheter, men avdekker også at felt i byens kulturliv kan bli uten tilstrekkelig offentlig medvirkning. Kommunen må kunne samhandle med Cultiva på stiftelsens satsingsområder, samtidig som det vil være nødvendig å stimulere andre viktige funksjoner i et urbant og pulserende kulturliv."

Blåser ikke i korps

Skolekorps er et av de få helt konkrete punktene som nevnes i strategiplanen:

— Det henger sammen med talentutvikling og satsingen på musikk generelt. Vi kan ikke sitte stille og se på at korpskulturen i Norge svinner hen, sier Sorthe.

Kroner og øre nevnes ikke i strategiforslaget ettersom det er et dokument som skal ligge til grunn for politikernes budsjettforslag i flere år framover. I de budsjettene ligger mange av postene fast:

— Vi driver jo virksomhet i egen regi, og bruker mye ressurser på kultur- og fritidsaktiviteter av høy kvalitet ute i bydelene. Det skal vi fortsatt bruke penger på, sier Sorthe som forklaring på at dette ikke nevnes spesielt i strategien.

Kulturstyret får strategien til behandling 26. september, og deretter legges den ut på høring slik at alle som vil kan gi sitt besyv med i laget. Den endelige versjonen skal vedtas av bystyret i februar 2013. ## Vil bygge stolthet og identitet

— Byen har så trolig mange kvaliteter, og vi har ingen grunn til å stå med lua i hånda. Vi må bidra til å øke stoltheten, sier Sorthe.

Derfor er "identitet og stolthet" et eget satsingsområde i strategiplanen, og der finner vi blant annet planene for Vest-Agder-museets etablering på Odderøya, et punkt som også var med i den forrige strategien.

Der står et moderne formidlingssenter for byens historie høyt på prioriteringslisten, likedan tilrettelegging for maritime kulturopplevelser. Også økt bevissthet omkring Kvadraturens historie vektlegges, blant annet med forslag om kulturminneløyper.

Bygging av Aquarama og Kilden var de to andre flaggskipene i den gamle strategien, og de kan nå krysses ut som "realisert". Kommunen er forpliktet til å finansiere kulturhusdriften i Kilden, og noen vil nok savne Kilden som eget punkt i fremtidens strategi:

— Kilden er en kompetanseorganisasjon som langt overgår kommunen, og som vil utvikle seg i kraft av sin egen tyngde. Vi er mer opptatt av effekten av Kilden og det som kan utvikles både i samarbeid med og som alternativ til Kilden, sier Sorthe.