PAPIRTEGNINGER: Slik kan en tegning av Marit Roland se ut. Kunstneren bruker tykt papir, som hun bearbeider fysisk, til å lage skulpturelle former. Foto: Privat

KRISTIANSAND: Sparebanken Pluss kunstnerpris deles ut årlig i samarbeid med Sørlandets Kunstmuseum. Prisen er på 75.000 kroner og tildeles en ung utøvende kunstner som utmerker seg innenfor det visuelle kunstfeltet. I år tilfaller prisen Marit Roland. Roland er født i Kristiansand og oppvokst på Hægeland i Vennesla. I vår avsluttet hun sin masterutdanning ved kunstakademiet NTNU i Trondheim.

Tegner med papir

Roland har over flere år spesialisert seg på å utvikle uttrykket "paper drawings", tegninger av papir. Det er en teknikk hvor hun bruker kraftig papir hentet fra byggevarekjeder til å utvikle skulpturelle former. Papiret bearbeides fysisk av Roland. Juryen, som i år bestod av Karin Hindsbo, direktør ved Sørlandets kunstmuseum, Mette Line Pedersen, rådgiver for kunstsamlingen UiA, Else-Brit Kroneberg, konservator Sørlandets kunstmuseum og Per Anders Ropstad, markedssjef Sparebanken Pluss, mener ideen er både modig og innovativ.

PAPIRTEGNINGER: Slik kan en tegning av Marit Roland se ut. Kunstneren bruker tykt papir, som hun bearbeider fysisk, til å lage skulpturelle former. Foto: Privat

— Utviklingen fra en klassisk figurativ tilnærming til tegning til et uttrykk som utprøver tegningens egne begrensninger er en spennende utviklingsretning av en ung og helt nyutdannet kunstner, uttaler juryen i en pressemelding.

Et vitalt tilskudd

De peker også på at det de senere årene har vært mange unge samtidskunstnere som har benyttet seg av tegningen som medium og at den derfor har en høy relevans med tanke på utviklingen.

— Rolands arbeider kan betraktes som et vitalt tilskudd i denne utviklingen, skriver juryen i sin begrunnelse.

Sørlandets Kunstmuseum innstiller inntil seks kandidater som enten er fra Agder eller er virksomme i landsdelen. Sparebanken Pluss kunstnerpris er opprettet for å synliggjøre og fremme samtidskunst på Sørlandet og gi en anerkjennelse til landsdelens unge kunstnere på dette området.