Radiohiten «Cellophane» vokste seg fast i P3-lytternes bevissthet da den surret og gikk på kanalen store deler av 2005. Konsertpublikum landet over ble også raskt overbevist om at bandet hadde mye å fare med live gjennom Zoom-turneen i 2006. Undertegnende journalist fikk oppleve bandets konsert i Stavanger under den turneen, og allerede da utgjorde Hans Jørgen Undelstvedt Lars Løberg og Arne Kjelsrud Mathisen en kompakt og imponerende live-enhet.

– Vi har utviklet oss veldig mye siden den gangen. Da hadde vi bare en håndfull konserter bak oss. Nå er vi mer selvsikre, vi tørr å gjøre mer musikalsk, og vi har blitt mer nyanserte, sier vokalist og gitarist Undelstvedt.

Selvsikre

Årsaken til selvsikkerheten er ikke vanskelig å finne.

– Vi har spilt rundt 150 konserter de siste to årene, forklarer han enkelt.

Bandets lekenhet og vilje til å eksperimentere gir nå også resultat på plate. Denne uka slapp trioen nemlig minialbumet "I«In The Slipstream Vol. 1». Albumet består av fem til dels sterkt omarrangerte, og omtitulerte, låter, om med en spillelengde på 45 minutter er det tydelig at bandet ønsker å vise fram improvisasjonsmusklene.

– Sangen har utviklet seg naturlig og forandret seg underveis, sier han.

Albumet skal etter planen bli en del av en alternativ serie der bandet viser fram sider av seg selv som er litt på siden av de ordinære platene. Konsertopptakene er gjort i Oslo, Asker og Bodø.

For fansen

Bandet møtte ingen motbør hos plateselskapet da de kom med ideen om å gi ut et minialbum.

– Å ha muligheten til å gi ut sære ting er stas. Målet er å gi noe spesielt til fansen ligger i bunn, sier han.

Albumet gis i første omgang ut i et begrenset opplag på 1000 eksemplarer.

– Økonomisk sett er det ikke noe sjakktrekk, flirer han.

Utenlands

Heroes & Zeros har så smått begynt å snuse på en karriere utenlands. Noen få enkeltstående konserter har gitt mersmak, men Undelstvedt er unnvikende når det kommer til detaljer om dette.

– Det ser litt mer lovende ut. Vi aner et par interessante muligheter, sier han svevende.

Singler

Bandet har fremdeles stor tro på albumformatet på tross av at musikktrenden domineres av nedlasting av enkeltsanger. Denne tanken preger bandets arbeid i studio.

– Vi er opptatt av å lage en helhetlig stemning, sier han.

– Men dere har likevel hatt to store radiohiter?

– Ja, det er litt overraskende for oss. Vi har aldri tenkt på singleformatet, og går ikke inn for å lage singler. Det tror jeg ikke vi hadde fått til dersom vi hadde forsøkt, sier han.

En ny plate begynner imidlertid å ta form. Vi jobber jevnt og trutt med ny plate, og tar sikte på å få gitt den ut på nyåret, sier Undelstvedt. (2007)

Trio

– Føler du noengang at trioformatet legger begrensninger på dere?

– Det hender at det føles slik. Av og til hadde det ikke vært feil med et par-tre gitarister ekstra. Stort sett må vi bare vri de små grå for å finne måter å løse det på. Vi ser på det mer som en styrke, og vi vinner mer enn vi taper på å være enn trio. Publikum blir slått i bakken av at en trio kan låte så massivt, og låtsnekringa tjener også at det er færre kokker og mindre, sier han.

– Apropos trioer. Rolling Stone Magazines lesere kåret nylig tidenes beste rocketrioer. Har dere noen favoritter innen trioformatet?

– Hmm. Dinosaur Jr. må være med. Motorpsycho og Flaming Lips likeså. Og Nirvana og Jimi Hendrix Experience.

Bandet spiller på Canal Street Festival i Arendal lørdag kveld og får æren av å avslutte hele festivalen.