Grunnen er at bransjeforeningene mener tele— og internettselskapet bør blokkere tilgangen til ulovlig nettsider som The Pirate Bay for kundene sine.

– Bakgrunnen for søksmålet er at kulturnæringen i Norge har tapt flere hundre millioner på grunn av ulovlig fildeling. The Pirate Bay er den desidert største nettsiden for ulovlig nedlastning og Telenor er fullstendig klar over den gigantiske mengde ulovlig materiale de medvirker til å gi sine abonnenter tilgang til, sier administrerende direktør i Tono, Cato Strøm. Tono representerer komponister, tekstforfattere og musikkforleggere.

Alt om fildelingssaken:

Plate- og filmbransjen drar Telenor for retten

- For gamle til å skjønne piratdelingsproblemene

SV: - Trekk piratboikotten!

- Ikke stem SV, Venstre eller Rødt

– Det er 140.000 unike norske brukere på The Pirate Bay hver dag og med en markedsandel på 50 prosent vil det si at Telenor sender 70.000 brukere til The Pirate Bay hver dag. Dette har de tjent masse penger på i årevis. Tålmodigheten til rettighetshaverne er slutt.

Sjekk hva Bjørn Eidsvåg sier på Twitter om saken.

Bekymret

Strøm påpeker at rettighetshavere har vært i dialog med Telenor, som på sin side ikke har vært villige til å inngå en avtale om å blokkere The Pirate Bay.

– Telenor eies 53 prosent av Den norske stat. Vi synes det bør bekymre staten at deres selskap medvirker til massive brudd på opphavsretten. Det virker respektløst overfor norske rettighetshavere at Telenor tillater seg dette, fortsetter Strøm.

Ikke sensur

– Det blir som å gå til sak mot en stigeprodusent fordi noen benytter stige for å begå innbrudd, argumenterer informasjonssjef Atle Lessum i Telenor.

– Mener Telenor bransjeorganisasjonene oppfordrer til sensur?

– I ytterste konsekvens, ja. Det er ikke uproblematisk å sile ut hvilke nettsider abonnentene våre skal få lov til å bruke. Vi gjør det når det gjelder barnepornografi, men det er det Kripos som står for og ikke oss.

Argumentet om sensur faller ikke i god jord hos Cato Strøm i Tono.

– Vi avviser at dette er sensur. Det er ingen legitime grunner for Telenor å sende sine abonnenter til The Pirate Bay. Ytringsfriheten kan ikke brukes til å utnytte andres materiale med økonomisk vinning. Telenor har selv vært med å utvikle nye betaltjenester for blant annet musikk og det er derfor overraskende at de ikke vil være med å blokkere et ulovlig nettsted.

Se på jussen

Bransjeforeningene ønsker å bringe på det rene om norsk lovgivning er så tilfredsstillende som departementene mener den er.

– Domstolens avgjørelse vil vise om EU-direktivene er implementert godt nok i norsk rett og tar nok hensyn til medvirkningsansvaret som Telenor har, fortsetter Strøm.

Lyktes i Danmark

Det var VG Nett som tirsdag meldte om søksmålet. Det har lenge vært kjent at en rettstvist kunne være i gjære ettersom bransjeforeninger i Danmark lyktes i å få flere internettleverandører til å blokkere The Pirate Bay for sine kunder. Saken er oppe i Høyesterett. IFPI-leder Marte Torsby har tidligere uttalt at hun tror sjansene er gode for å vinne fram i norsk rett på samme måte som i Danmark. Også Tono-sjefen er optimistisk.

– Vi har tro på at søksmålet vil føre fram. Men vi får se hva retten kommer fram til. Vi er villige til å gå langt for å få testet norsk lovgivning på dette feltet.

De som står bak begjæringen er:

Tono (Komponister, tekstforfattere og musikkforleggere)

NVF (Norsk Videogram Forening, medlemmer)

MPA (medlemmer) Motion Picture Association:

Universal, Paramount, Warner, Fox, Disney, Sony

Norske Filmbyråers Forening

IFPI-Norges medlemmer (musikkprodusenter)

GramArt (artistene)

Foto: Tono
Foto: Colourbox