– Det er helt uvirkelig. Jeg må nesten knipe meg i armen for å forstå at det er sant. Det har ikke helt gått opp for meg ennå, sier Lene Egeli på telefon fra Oslo.

– Det var helt uvirkelig å stå der på scenen rett og slett. Jeg var til stede, men likevel var jeg ikke helt til stede, sier den ferske Frøken Norge, som var sikker på at programlederen kom til å utrope Mariann Birkedal som vinner, også hun fra Stavanger.

Dårlig følelse

– Jeg hadde en litt dårlig følelse faktisk, så da de ropte opp mitt navn trillet tårene, jeg jublet, og hoppet i ballkjolen. Det hoppet kunne jeg nok ha spart meg for, men jeg var helt i ekstase og det var helt uvirkelig. Men sånn var det, det var min reaksjon. Jeg viste i allfall hvor glad jeg ble.

Omtåket

Helt siden hun var liten jente har drømmen vært å bli kåret til Frøken Norge. Hun fikk fart på modell-karrieren med andreplassen i Top Model i 2006. Men søndag kveld fikk hun endelig missekronen. Lene Egeli var imidlertid så omtåket da hun ble utropt til vinner at hun er glad sendingen på TV Norge gikk i opptak og ble finalen sendt mandag kveld.

– Nå når jeg ser tilbake på det så husker jeg nesten ikke hvordan det var, så jeg er glad for at jeg skal se det på tv. Da kan jeg se hvordan det så ut og hva jeg faktisk ble spurt om. Jeg og kjæresten skal ta på oss joggedressen og se sendingen sammen, lage god mat og spise snop, sier hun.

– Hvorfor har det vært drømmen din å delta i Frøken Norge?

– Si det. Da jeg var yngre var jeg en typisk prinsessejente som likte godt å kle meg ut i fine kjoler. Det bare så så utrolig kjekt ut. Etter hvert tenkte jeg at Frøken Norge måtte være noe som passer for meg fordi det er så flott at personligheten også teller, at du får vist hva du står for som person og hva du brenner for. At du faktisk kan utrette en forskjell. Det som er ekstra bra dette året er samarbeidet med SOS Barnebyer.

Barnekjære Egeli, som jobber som assistent i en SFO i Oslo, har hele tiden hatt som mål å utrette noe humanitært hvis hun fikk sjansen.

– Jeg vet ikke helt hva som venter meg, men jeg får lov å reise ned og jobbe i et u-land gjennom SOS Barnebyer. Da jeg var yngre hadde jeg lyst å adoptere et barn fra et u-land. Det er gjerne noe jeg har slått fra meg nå, men jeg har alltid hatt lyst å reise ned og jobbe på et barnehjem. Det er så mye kjekt den tittelen fører med seg.

Du har spesielt nevnt Thailand?

– Jeg har veldig lyst å reise til Thailand og jobbe med Kathrine Sørland og Tove Rudis prosjekt mot menneskehandel der. Det er mange barn som blir solgt, og er det noe jeg vil være med å sette fokus på så er det menneskehandel. Jeg må bruke denne tittelen for alt det den er verdt.

– Jeg synes det står for lite i media om de som jobber i u-land. De får altfor lite skryt. Det er veldig mye fotball i media, litt for mye fotball. Det tror jeg ikke kjæresten min vil være enig i. Men det er viktig å sette fokus på andre ting, som faktisk betyr noe.

Du har sagt til Seher.no at Frøken Norge blir din siste skjønnhetskonkurranse. Men det blir det jo ikke. Nå skal du konkurrere i de to største skjønnhetskonkurransene som finnes: Miss World og Miss Universe! Hva tenker du om det?

– He he. Det jeg mente var konkurranser i Norge. Det perfekte hadde jo vært å vinne og nå har jeg faktisk vunnet. Jeg er Frøken Norge, det er helt sprøtt. De to konkurransene gleder jeg meg sånn til! Jeg gleder meg til å representere Norge, fordi jeg er utrolig stolt av å komme fra Norge. Vi er jordnære mennesker og har mange fine verdier. Det skal jeg ta med meg. Det kommer til å bli en stor opplevelse.

Har du det som trengs for å gjøre deg bemerket?

– Jeg skal gjøre alt for at Norge skal komme langt opp. Det begynner å bli en stund siden Norge fikk en topplassering, så jeg skal gjøre alt for å gjøre meg bemerket.

Hvilken støtte har du fått av Kathrine Sørland? Har hun vært et forbilde?

– Kathrine Sørland er en helt fantastisk person. Jeg beundrer virkelig Kathrine. Hun har sånt pågangsmot og har utnyttet tittelen sin til det fulle. Samtidig er hun så jordnær.

– Hun har kommet med noen råd. Men så kan jo ikke hun favorisere noen heller. Men hun heiet på stavangerjentene og hadde lyst at det skulle bli en vinner fra Stavanger. Hun er jo litt patriotisk. Jeg tror Kathrine kommer til å hjelpe meg framover med mange gode råd og tips. Hun kommer til å være god og ha.

Jeg har lett litt på nettet for å se om det går an å finne noe negativt om deg. Men det jeg har funnet er at du lager kakao og boller til kjæresten din, er Plan-fadder, samler inn penger til SOS Barnebyer, elsker barna du jobber med på SFO-en, synes modeller skal være naturlig slanke og at noe av det som blir viktig dersom du vinner er å ha beina plantet på jorda. Har du noen svakheter i det hele tatt? Noen mørke hemmeligheter?

– He he. Ja, det var det da. Alle personer har både positive og negative sider. En negativ egenskap er at jeg er veldig sta. Jeg liker å tro at jeg selv vet best. Og det tror jeg at kjæresten min får merke. Og jeg er veldig nysgjerrig. Litt for nysgjerring til tider. Jeg liker å snoke. Særlig før julaften. Jeg vet som oftest hva jeg får siden jeg har gått rundt og kjent på alle pakkene.

Du har hatt enormt mye støtte fra fansen din. En av dem har laget nettside til deg med lovord og på Facebook går det ikke an å finne ett vondt ord på gruppen din om deg. Noe av det som går igjen er at du «fortjener» å vinne. Syntes du det sjøl også?

– Ja, jeg må si det. Det var ni andre flotte, sterke kandidater der, men jeg tror jeg hadde aller mest lyst. Jeg hadde så vanvittig lyst å vinne. Dette er noe jeg virkelig har drømt om hele livet og tenkt mye på de siste årene. Jeg har vært veldig bevisst på hva dette kommer til å føre med seg. Og jeg synes det er viktig at en jordnær jente vinner.

Men du må svare meg helt ærlig, samme hvor jordnær du virker. Blir man litt innbilsk av å jobbe som modell? Litt selvsentrert av å jobbe med sitt eget utseende hele tiden?

– Jeg går aldri rundt og tenker «Åh, jeg er så flott». Jeg er fornøyd med sånn jeg ser ut og synes alle skal være fornøyde med sånn man er skapt og prøve å gjøre det beste ut av det. Ingen er perfekte, heller ikke jeg. Men det å være modell innebærer at man må tenke på hud og hår og hvordan man ser ut. Til vanlig pleier jeg ikke gå med noe særlig sminke. Jeg føler ikke at motebransjen har påvirket meg noe spesielt egentlig. Men du blir nok litt mer bevisst på at du skal smøre ansiktet med hudkrem før du legger deg om kvelden.

Hva er dine beste skjønnhetstips, hvis du skulle delt ett eller to med oss?

– Det må være å investere i en veldig god frisørsjampo. For det er stor forskjell på en sjampo du kjøper i butikken og en frisørsjampo. Og få en sjampo som passer til ditt hår. Det andre må være å drikke masse vann. Det er et standard svar, men det hjelper veldig. Og en god fuktighetskrem.

På russekortet ditt sto det «The beauty comes from inside». Noen synes kanskje det er litt unødvendig av en så søt jente som deg å poengtere det?

– He he. Hvor har du lest det?

Du skrev det selv i bloggen din.

– He he. Å ja. Vet du hva, det er veldig viktig: «The beauty comes from inside». Det er litt sånn klisje, men likevel er det sant. Når jeg treffer en person er det ikke først og fremst utseendet jeg legger merke til, men utstrålingen. Hvis det stråler energi ut fra øynene er det veldig flott. Det er det aller viktigste. Har du en fin personlighet, kommer du veldig langt med det.

Når kommer du tilbake til Stavanger?

– Jeg har veldig lyst å komme til Stavanger og feire dette både med venner og familie. Det er så mange som har støttet meg og stemt på meg. Spesielt i bydelen hvor jeg er oppvokst, på Tasta. Jeg har lyst å vise at jeg er så takknemlig for at de har støttet meg gjennom hele denne lange prosessen. Så jeg satser på å komme hjem til 17. mai-helgen. Det er stas å feire 17. mai hjemme.

– Da skal jeg kjøre hjem i bilen jeg har fått til fri disposisjon av Frøken Norge dette året. Det er en lyseblå cabriolet og jeg skal ta ned taket. Jeg gleder meg.

En skikkelig missebil?

– Ja! Det skal stå «Frøken Norge 2008» på den, så da kan alle se at her kommer Frøken Norge kjørende. Det er ikke helt heldig dersom jeg skulle være så uheldig å krasje eller dumme meg ut i trafikken. Da vet alle hvem som har gjort det.

Er tiaraen i hus forresten?

– Ja, den er i hus. Den ligger i en eske med masse isopor som jeg skal bruke når jeg reiser med den.

Så ikke peishylla ennå da.

– Nei, men den skal få en fin hedersplass.