IVELAND: — Jeg synes det er kjempekult at Iveland kommune kan tilby en norgespremière, sier kulturleder i kommunen, Finn Terje Uberg.

Ungdomsdramaet «Mannen som elsket Yngve», har première på alle de store norske kinoene 15. februar. I tillegg kan du se den i Iveland. Filmen er basert på Tore Renbergs roman med samme navn. Det er også Tore Renberg som har skrevet manuset til filmen. Den handler om Jarle Klepp som får livet sitt snudd på hodet da han forelsker seg i den nye gutten på skolen. Det er en historie om engasjement, kjærlighet og vennskap.

Ifølge kulturlederen blir 15. februar en stor kinodag.

— Vi starter kvelden med «Frøken detektiv» og så smeller vi til med norgespremièren etterpå, sier han.

I fjor kjøpte kommunen 120 nye kinoseter og nytt kinolerret.

— Det gjør det hele litt ekstra gøy at vi har en ordentlig kinosal til å vise film i, sier Uberg.

Han forteller at befolkningen i Iveland er svært kvalitetsbevisste, og ser ikke hva som helst på kino.

— Besøkstallene viser tydelig at det ikke er tilfeldig hvilke filmer folk velger å se, sier Uberg.

«Mr. Bean» og «Shrek den tredje» er eksempler på godt besøkte filmer på Iveland bygdekino.

— Barnefilmer generelt er mest populære. Actionfilmer har ikke like høye besøkstall. Vi tror filmen «Mannen som elsket Yngve», som er et ungdomsdrama, vil slå godt an blant ivedølene, sier kulturlederen.

Uberg er godt fornøyd med besøket totalt sett.

— Det siste halvannet året er vi godt fornøyd med et gjennomsnitt på 31 besøkende på hver forestilling. Det betyr at det ikke koster kommunen så mye å arrangere bygdekino, sier han.

Bygdekino er en tjeneste som alle bygder og tettsteder i Norge kan benytte seg av mot betaling. Kostnadene er knyttet til antall besøkende.

— Jeg tror uansett ikke kostnadene blir høyere enn at alle kommuner, uansett størrelse, har mulighet til å benytte seg av tjenesten, sier Uberg.

Iveland skolekorps står for billettsalg og kioskdrift under forestillingene.

— Skolekorpset er et viktig mellomledd. De tar seg av alt fra å åpne dørene, selge billetter og snop til kinogjengerne, sier Uberg.

Han er fornøyd med opplegget til norsk bygdekino.

— Det er et flott kulturtilbud. De er flinke til å gi oss informasjon, og kinoplakatene kommer alltid god tid i forveien. Prikken over i-en er selvfølgelig at vi fikk en norgespremière, sier Uberg.