KRISTIANSAND: — Cultiva mangler kulturkompetanse, har feilslått strategi, og kan ikke vise til noen suksesser, sier tidligere direktør ved Sørlandets Kunstmuseum, Erlend Høyersten.

Etter sju års drift, har Cultiva delt ut om lag 150 millioner kroner, og Høyersten mener resultatene er lik null:

— Hadde jeg brukt så mye penger og fått til så lite, så hadde jeg måttet gå. Det samme måtte også en hver annen næringslivsleder, sier han.

— Sier du nå at Cultiva-direktør Erling Valvik bør gå?

— Jeg tviler på at Valvik er den riktige mannen i jobben videre. Det virker som om han er mer redd for å gjøre feil enn å gjøre noe riktig, sier Høyersten.

Bakstreversk

Han mener forsøker å dyrke andres suksesshistorier i stedet for å dyrke det man allerede er god på.

— Cultiva er blitt forelsket i sine egne teorier, men i stedet for å tilpasse teoriene til de eksisterende forhold, forsøker de å tilpasse de eksisterende forhold til teoriene. Det er meget bakstreversk, sier Høyersten.

— Høyersten har rett i at Cultiva ikke har kompetanse på hans eller mange andre områder. Skulle vi hatt kompetanse på alle nødvendige fagfelt, kunne vi ikke forsvart de administrative utgiftene, sier Cultiva-direktør Erling Valvik.

Stimulerer talenter

Valvik sier Cultiva stimulerer talenter, og mener at det har kommet mye bra ut av Cultivas pengebruk.

— Det vi gjør er å stimulere folk som har kompetanse på sine felt, for eksempel gjennom Sørnorsk filmsenter og Rock City. Talenter gror ikke alltid ut av ingen ting, og Cultiva Express bidrar til å stimulere dem. Eksempelvis takket filmskaper Jonas Matzow Gulbrandsen Cultiva etter å ha vunnet Amandapris for beste kortfilm i år. Jeg kan også nevne Frida Ånnevik som vant Grappas debutantpris etter å ha fått mulighet til å spille inn plate ved hjelp av Cultiva Express, sier Valvik.