KRISTIANSAND: Skrekkfilmen Rovdyr er den første av de åtte norske filmene som settes opp på Fønix de nærmeste månedene. Den får premiere 11. januar.

Filmen foregår på 1970-tallet og har 18-årsgrense. Fire unge mennesker på vei til en skogstur bortføres og slippes uvitende ut i skogen der noen driver en grusom jakt — og hvor de selv er byttet. Nini Bull Robsahm (26) fra Arendal er både manusforfatter, produsent og skuespiller. Regien har kjæresten hennes, Patrik Syvertsen, og en annen skuespiller fra Arendal, Jørn-Bjørn Fuller-Gee, har en sentral rolle. Filmen har allerede hatt førpremiere i Arendal.

Sameopprør

18. januar kommer en av Norges mest påkostede filmer, Kautokeino-opprøret. Regien er ved Nils Gaup, og Mikkel Gaup - som kristiansanderne før jul så i Herrer på Agder Teater - har en hovedrolle. Mikael Persbrandt medvirker også i filmen som handler om sameopprøret i 1852. Da gikk en gruppe samer til angrep på det norske storsamfunnet - med tragiske følger for dem.

Så følger nok en film med landets kanskje mest benyttede skuespillere, Aksel Hennie, Pia Tjelta, Ane Dahl Torp, Bjørn Floberg og Nicolai Cleve Broch. Lønsj beskrives av filmselskapet som «et svart drama med en stor dose humor».

Filmversjonen av Tore Renbergs roman, Mannen som elsket Yngve, får premiere 15. februar. Her medvirker ikke fullt så kjente fjes, blant annet Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch og Arthur Berning. Samme dag kommer familiefilmen SOS Svartskjær, regissert av veteranen Arne Lindtner Næss som tidligere har laget filmene om Olsenbanden junior. I denne filmen dreier det seg blant annet om en selunge og en forsvunnet pakke. Den er tatt opp i skjærgården nord for Bergen.

Thriller

På skuddårsdagen 29. februar er det klart for Ulvenatten, basert på Tom Egelands spenningsroman. Historien om terrorister som tar gisler under et debattprogram på tv, er solgt i rundt 40.000 eksemplarer. Anneke von der Lippe, Ingar Helge Gimle og Jørgen Langhelle har store roller.

14. mars kommer Lange flate ballær2 med de seks kjente karene fra Fredrikstad. Filmen er regissert og produsert av Harald Zwart. Neste film i Varg Veum-serien, Falne engler, er klar for kinopremiere 4. april.

Afghanistan

Av utenlandske filmer må absolutt nevnes Drageløperen, basert på suksessromanen med samme navn. Premiere er 25. mars. Det er historien om Amir og Hassan som vokser opp i Afghanistan på 70-tallet. I'm not there, filmen om Bob Dylans liv og musikk, kommer 18. januar, og krim-musikalen Sweeney Todd med Johnny Depp er klar 22. februar. En film med stjernene Jack Nicholson og Morgan Freeman, The Bucket List, kommer 7. mars.

Ellers vil nok mange glede seg til Abba-filmen Mama Mia! som ventes til Fønix 11. juli.