— Det er veldig bra. Det trekker flere ungdommer enn da det var en del av Barnefilmfestivalen. Vi trenger tilbud for ungdommer også, sier Ida Elisabeth Berge og Kamilla Tellefsen.

— Vi har vært på Barnefilmfestivalen tidligere, men følte det var mer barnefilmer der. Nå er det mer for de unge, og det er viktig at det har blitt skilt ut som egen festival, sier Emma Sukalic og Hanne Rebecca Nilsen.

To filmer daglig

Alle de fire jentene, som går på andreåret på media og kommunikasjon på Tangen videregående skole, var på plass da filmen «The Disciple», eller «Lärjungen» som originaltittelen er, åpnet Filmfest UNG tirsdag morgen. Og Tangen-elevene satser på filmfestivalen. Denne uka er lærebøkene lagt bort til fordel for kinobesøk. Hele to filmer daglig skal ungdommene få med seg.

— Det er veldig bra at vi få en egen filmfestival tilpasset oss ungdom. Jeg var på Barnefilmfestivalen i fjor, og da var det litt blandede filmer, så jeg er fornøyd med at de har skilt ut en egen undomsfestival, sier Cecilie Eilertsen, som også er Tangen-elev.

Mye spørsmål

Regissør Ulrika Bengts og skuespillerne Erik Lönngren og Patrik Kumpulainen var på plass for å fortelle om «The Disciple». Den finske ungdomsthrilleren var landets Oscar-bidrag, men nådde ikke helt over til Hollywood. Interessen fra publikum i salen var stor da visningen var over.

Erik Lönngren spiller Karl, som skal jobbe som assistent på et fyr i den finske skjærgården. Karl blir venn med fyrmesterens sønn, som også jobber som assistent på fyret, men vennskapet settes på prøve når det blir klart at fyrmesteren begynner å favorisere Karl fremfor sin egen sønn. Foto: Långfilm Productions

— Det er delig å være i gang, og det er deilig å vise en film der det kommer mye spørsmål fra salen, sier festivalsjef Danckert Monrad-Krohn.

— Tanken vår er at ungdommene skal få en filmopplevelse som er sterk og engasjerende, og der de får en mulighet til å snakke om filmen etterpå, fortsetter han.

Møte filmskapere

20 filmer står på programmet under festivalen, som varer fram til lørdag. Den finske regissøren liker at det er skilt ut en egen festival for ungdom.

— Det er bra, for ungdommene fortjener en egen festival. Det kan være litt vanskelig for noen å gå på Barnefilmfestivalen. Og det er mange av filmene her som ikke er rene ungdomsfilmer, men som også kan passe for et voksent publikum. Min film er egentlig gjort som en voksenfilm, men passer også for ungdom, sier Bengts, som har regissert en rekke kortfilmer og tv-serier og som debuterte som spillefilmregissør med «Iris» i 2011. — Vi blir her på festivalen til torsdag, og skal se flere filmer og møte filmskapere. Det er bra å få sett hva kolleger i nabolandene gjør, for det er sjelden vi får sett de filmene. Vi burde bli flinkere å distribuere filmene vi lager i våre naboland, sier Bengts.