Tirsdag kunne NRK Rogalandmelde om millionstøtte til kunsthallene.

Regjeringen har satt av 5,5 millioner kroner på statsbudsjettet for å styrke kunsthallene, og pengene er nå fordelt til fem kunsthaller via Norsk kulturråd.

— Fin julegave

Kunsthallene i Oslo, Trondheim, Stavanger og Kristiansand får 1,2 millioner kroner til drift, mens Kunsthall Grenland får 800.000 kroner. Samtidig øker støtten til kunstforeningene i Oslo og Tromsø, slik at også de kommer opp i 1,2 millioner kroner, skriver NRK Rogaland.

Cecilie Nissen, daglig leder for Kristiansand Kunsthall er naturligvis fornøyd.

— Dette er et kjempestort gjennombrudd for kunsthallene. Dette har vi jobbet for i mange år. Da jeg begynte i denne jobben, var målet mitt at kunsthallen skulle inn på statsbudsjettet. Nå har det skjedd. Det er nesten ikke til å tro. Vi har fortjent det, men det er likevel nesten ikke til å tro! Dette er kjempegøy og er en veldig fin julegave. Det betyr mer forutsigbaerhet for oss, sier hun.

- Kommer kunstnere og publikum til gode

Ifølge Cecilie Nissen vil pengene komme både kunstnere og publikum til gode:

- Det er svært gledelig at vi nå har fått anerkjennelse for arbeidet vårt. Dette er en styrking av institusjoner som representerer en viktig del av kunstfeltet, og disse tildelingene vil komme både kunstnere og publikum til gode, sier hun.

- Vet du hva konkret pengene vil brukes til?

— Programmet for 2016 er klart, og pengene kommer til å gå med. Vi kommer til å ha flere store utstillinger til våren, både gruppeutstillinger og separatutstillinger som krever produksjonsmidler.

- Et gjennombrudd

I en pressemelding skriver Kunsthallene i Norge atKulturrådets nye linje markerer behovet å styrke demellomstore kunstinstitusjonene. Dette styrker ogsåkunstnerøkonomien og formidlingen av visuell kunst i hele landet.

"Kulturrådet følger med dette opp KunstnerøkonomiutredningenKunstens autonomi og kunstens økonomi (2015) gjennom å sikrekunstnernes arbeidsvilkår i forbindelse med utstillinger. Manfølger også med dette opp Kulturutredningen 2014 som påpektebehovet for et lokalt kulturløft, hvor de med referanse tilstortingsmeldingen om visuell kunst (Meld. St. 23 (2011–2012)fremhevet betydningen av utstillingshonorar og styrking avproduksjonsmidlene i institusjonene."

- Dette er et stort gjennombrudd for kunsthallene og de store kunstforeningene og et mål vi har jobbet for å nå de siste årene. Det er et viktig løft for kunsthaller, de store kunstforeningene og for kunstnerne, sier Marianne Hultman, styreleder ved Kunsthallene i Norge og kunstnerisk- og daglig leder ved Oslo Kunstforening i pressemeldingen.

Kunsthallene i Norges formål er å ivareta de norske kunsthallenes interesser og å fremme interessen for og formidle kunnskap om kunst og kunstens plass i samfunnet nasjonalt og internasjonalt.