— Det ville være en dramatisk beslutning ikke å nyttiggjøre seg de store verdiene som kan realiseres her, sier ordfører Arvid Grundekjøn (H). Han har ikke tenkt å snu i saken om det planlagte salget og rivingen av gamle Agder Teater, selv om flere nå engasjerer seg mot riving.

I tirsdagens Fædrelandsvennen går "rikssynser" Erling Dokk Holm hardt ut mot rivningsplanene:

" Etter hva jeg har hørt er ordfører Arvid Grundekjøn en fornuftig mann. Jeg får håpe han snur i dette spørsmålet" , sa Dokk Holm.

Men Grundekjøn holder stø kurs:

Artig kunst

— Med denne beliggenheten er eiendommen attraktiv for en rekke formål. Bygget kan ikke brukes til så mye annet enn som teater, og det er vurdert som veldig vanskelig å finne andre bruksområder. Når det gjelder denne kunsten på veggen synes jeg jo den er fin og artig, og det hadde vært fint om den kunne flyttes til et annet sted, sier ordføreren.Han snakker om Henrik Finnes 340 kvadratmeter store veggrelieff på fasaden av teaterbygningen. Det er dette og teaterets funksjon som representant for den brutalistiske stilretningen som trekkes fram som bevaringsargument av dem som nå vil stoppe rivingen.

— Vi har trange budsjetter og likviditetssituasjonen er vanskelig, sier ordføreren.

Vil stoppe riving

Harald Sødal (KrF) er uenig:

— Både kunstverket og bygget bør spares. Jeg husker det var debatt rundt kunstverket da det ble satt opp, men jeg synes det gjorde bygget og fasaden helt. All kritikk har i ettertid stilnet. Jeg kommer til å gjøre det jeg kan for å hindre riving når saken kommer opp igjen, sier Sødal.

Reguleringsplanen som åpner for riving har møtt innsigelse fra Vest-Agder fylkeskommune, og nå arbeider Kristiansand Eiendom med å utarbeide et nytt utkast til reguleringsplan. Her er gamle Aladdin kino foreslått bevart, mens man står på planen om å rive den gamle teaterbygningen.

Byantikvarens "dannelsessvikt"

— Neste stoppested for denne planen blir byutviklingsstyret en gang i løpet av våren. Der skal politikerne ta stilling til den, sier teknisk direktør Ragnar Evensen i Kristiansand kommune. Hvis kommunepolitikerne står på sitt, kan det gå mot megling med fylkeskommunen.

I tirsdagens Fædrelandsvennen får også byantikvaren i Kristiansand skarp kritikk av Erling Dokk Holm. Han kaller det "dannelsessvikt" at byantikvaren ikke hadde innvendinger mot riving da saken sist ble behandlet av kommunen.

Det var dengang vikarierende byantikvar Arne Bulie som satt i embedet da reguleringsplanen var til høring:

— Jeg har ikke noen interesse av å diskutere dette nå. Jeg er pensjonist, sier Bulie.

Helge Solli som nå er tilbake i jobben som byantikvar, vil heller ikke si noe, hverken om kritikken eller om hva han mener om selve rivingen.

— Du får ikke noen uttalelse fra meg om dette nå. Saken er ferdigbehandlet av byutviklingsstyret, sier han.

— Hva sier du om den kommer på byantikvarens bord igjen?

— Det vil jeg ikke uttale meg om nå, sier Solli.

- En vanskelig tomt

Eiendomsinvestor Jon Bjørgum ser ikke på Agder Teater-tomta som en ubetinget indrefilet.

— Dette er en vanskelig tomt som det er knyttet flere utfordringer til, sier Jon Bjørgum. Eiendomsinvestoren står bak flere store byggeprosjekter i Kristiansand de siste årene. Han ser ikke på Agder Teater-tomta som den sikreste investeringen.

— Det kan være litt utfordrende med dagens marked å fylle lokalene med det de er regulert for. En ting er å vedta publikumsrettet aktivitet i første etasje, en annen er å faktisk få det til. Tomta ligger litt i grenseland både for dette, og for hva jeg regner som et attraktivt boligområde. Og det er heller ikke slik at det er kø av folk som vil ha kontorlokaler, sier Bjørgum.

— Så da kommer du ikke til å kaste deg over Agder Teater når det blir lagt ut for salg?

— Nei. Men alt har med pris å gjøre.