VENNESLA: — Jeg ønsker å vise publikum sider av Hans Nielsen Hauge de kanskje ikke kjente til fra før. Hele grunnen til at jeg skrev stykket er at det trengs folkeopplysning om denne mannen, forteller «Hauge-spelets» manusforfatter og hovedrolleinnehaver Sigbjørn Ravnåsen.

«Hauge-spelet» fremføres av en amatørteatergruppe på ni personer fra Sauherad i Telemark. Statistrollene i stykket spilles i hovedsak av medlemmer i Vennesla Historielag som også står ansvarlig for utendørsarrangementet.

Lokal vri

Teatergruppen har reist rundt med det halvannen time lange stykket på Østlandet siden 2002, og nå går altså turen til Vennesla. For å gi spelet en lokal vri har Sigbjørn Ravnåsen skrevet inn to nye scener.

— Jeg har lagt til to lokale historier i stykket. Den ene handler om da Hauge fikk i gang papirfabrikk i Fennefossen ved Hornnes. Den andre da han engasjerte seg som Kirsten Giftekniv for kjøpmann Bakkerud i Kristiansand, forklarer Ravnåsen.

Manusforfatteren sitter inne med mye informasjon om Hans Nielsen Hauge. Han holder foredrag om predikanten og har skrevet boken «Ånd og Hånd» om Nielsen Hauges etikk. Han ønsker også å starte opp et nasjonalt Hauge-senter.

De fleste kjenner til Hans Nielsen Hauge som radikal vekkelsespredikant. Fra 1797 til 1824 vandret han landet rundt og forkynte det kristne budskap, men mannen som var kjent for å strikke mens han gikk, hadde flere interessante sider.

— Predikanten Hans Nielsen Hauge er selvfølgelig en viktig del av historien, men han var jo så mye mer. Blant annet var han gründer, forfatter og oppfinner. Han var også en unik lederskikkelse med bred folkelig appell. Dette er viktige momenter å få frem i stykket, sier Ravnåsen.

Nielsen Hauge startet over 30 ulike virksomheter, og bøkene hans solgte til sammen over 200.000 eksemplarer. Faktisk hadde hver fjerde nordmann en av bøkene hans i bokhylla.

Trussel

Med det skrevne ord gikk Hauge ut med sterke anklager mot presteskapet og deres religionsutøvelse. På denne tiden hadde statskirken religionsmonopol i landet, og vekkelseskristendommen ble sett på som en stor trussel. Hans Nielsen Hauge startet den største religiøse vekkelsen Norge har hatt, haugianismen, og var derfor ingen populær mann blant presteskapet. I 1804 fikk presteskapet ham fengslet, og Hauge sonet ti år i fengsel før han ble løslatt. Dette er senere blitt beskrevet som et alvorlig justismord.

Fengslingen av Hauge er bare en av de mange scenene fra predikantens liv publikum kan bivåne fredag kveld. Nestleder i Vennesla Historielag Bjørn Ropstad ser frem til fredagens forestilling, og tror det eneste som kan by på utfordringer er parkeringsmulighetene.

— Vi gleder oss til spelet, og håper det kommer publikum i hopetall. Vi har arrangert olsokfeiring på Bommen i mange år, men aldri i så stor skala. Parkeringsplassen er liten, så vi håper de som har muligheten lar bilen stå hjemme, sier Ropstad.