Sébastien Japrisot (psevdonym for Jean Baptiste Rossi — 1931-2003) er ikke ukjent for norske krim-lesere. Nok der å nevne «Het sommer», «Dødskupéen» og «Felle for Askepott».

Flere av hans thrillere er filmet, den mest kjente er kanskje «Het sommer» med Isabelle Adjani i hovedrollen. Han skrev også direkte for film, eksempelvis «Adjø, min venn» med Alain Delon.

I «En langvarig forlovelse» (den utkom første gang i Frankrike i 1991) er det et åpent element av kriminalthrilleren: Bokens hovedperson, den rullestolsittende, tjueårige Mathilde nøster opp et omstendelig puslespill for å finne sin forlovede.

Under 1. verdenskrig ble han skutt for forræderi, er meldingen hun har mottatt. Umiddelbart etter krigen setter hun i gang sine undersøkelser. En følelse sier henne nemlig at forloveden ikke er død.

Dette er verken en kriminalgåte eller en thriller, romanen har bare disse genrenes overflatetrekk.

«En lang forlovelse» er et litterært drama om tro, håp og kjærlighet. Og om en stolt, sta og meget fengslende hovedperson: Mathilde. Rundt henne beveger det seg et utall bipersoner, alle beskrevet med farger og poeng.

Språket er elegant, iblant spissfindig, vi snakker om en gallisk tone og stil, vi er langt fra den kjappe og kyniske amerikanske formen som vi ofte forbinder dagens bestselgere med.

Dette er akkurat hva du trenger en kald februarhelg!

Filmutgaven av romanen går nå på norske kinoer, også i Kristiansand.

Knut Holt

Krig og kjærlighet

BOK

En langvarig forlovelse

Forfatter: Sébastien Japrisot

Roman

Oversatt av Kjell Olaf Jensen

Arneberg Forlag