«Jeg møtte antropologen første gang en varm sommerkveld på perrongen der togene fra utlandet kommer inn. I moskeen nede ved havnen var fredagsbønnen nettopp over, og kvinner spaserte i grupper på to og tre langs strandpromenaden.»

Slik innleder Gunnar Kopperud sin nye roman, Innvielse. De første linjene slår an en fremmedartet og avventende tone. Vi befinner oss i en avsideliggende havneby i Georgia. Det er en av stedets innvånere, jeg-personen, som står ved perrongen og venter. Han er romanens fortellerstemme og beskriver mennesker og omgivelser ut fra sitt ståsted.

Som i andre tidligere republikker i USSR, hadde mafiaen lenge kjent vinddraget og skaffet seg kontrakter i landet. Russerne solgte gladelig unna for store summer. Griskhet og bestikkelser rådde, og da den siste russiske byråkraten var ute, satt mafiaen med fete kontrakter på omtrent alle sentrale foretak: Hoteller, leiegårder, gassverk, containerhavner, flyplasser.

Så ankommer altså antropologen. Og hendingene settes i sving. Han lar seg lose gjennom byen til et hotell. Og fortelleren får et viktig oppdrag av ham: Å skaffe et nedlagt kursted. I og for seg en ukomplisert oppgave, hvis det ikke var for mafiaen, og politiet. Kurstedet de søkte, ble erstattet med et kloster som etter hvert blir tilholdssted for en gruppe mennesker og sentrum for en rekke intrikate begivenheter. Antropologen har et humanitært arbeid å utføre, men etter hvert avsløres det fundamentale feil ved vervet hans.

Kopperud mestrer antydningens kunst. Tydelig, men avmålt, beskriver han et angstskapende skruppelløst korrupt samfunn i moralsk forfall. Gjennom handlingen viser han mafiaens utspekulerte metoder. Personsamlingen hans er meget sammensatt, med overvekt av suspekt pregete individer.

Innvielse er en spenningsfylt og handlingsrik roman. Realistisk, men med streif av science fiction-stemninger.

Hannelore W. Langstrøm

BOK

Innvielse

Forfatter: Gunnar Kopperud

Roman

Forlag: Gyldendal