MANDAL: — Å få en så høy utmerkelse var en gledelig overraskelse, sier hun - på besøk hjemme i Mandal.

Den internasjonale Agape-prisen blir hvert år gitt som anerkjennelse for fremragende arbeid innenfor forskning, journalistikk, kunst og entreprenørskap. Nobelprisvinneren Zhores Alferov fikk forskerprisen.

Janne M. Greibesland er født i Mandal, flyttet til Kristiansand da hun begynte på skolen og har fått kunstutdannelse i Bergen, Oslo, Firenze og Milano. Hun debuterte på amatørenes mønstring i Kristiansand mens hun gikk på ungdomsskolen.

Som tenåring fikk hun jobb som assistent for en journalist i Paris. Da traff hun samtidig en maler som lærte henne tegning, form og farger.

— Han var en fantastisk inspirasjonskilde. Etter oppholdet i Paris var jeg aldri i tvil om hva jeg ville med livet, sier hun.

Laget film

For å få råd til male, laget hun i flere år dokumentarfilmer og filmer for næringslivet. I åtte måneder var hun med i Afrika for å dokumentere resultatene av Verdensbankens innsats.

— Jeg fikk først et studio i Roma, men flyttet til Los Angeles og var i New York i perioder. Jeg begynte i et lagerbygg, men fikk plass i studioet til Ed Ruskae, som er en kjent kunstner. Da studioet raste sammen under et jordskjelv, fant jeg ut at jeg måtte velge mellom å etablere meg i Europa eller USA. Jeg valgte å dra tilbake til Roma, sier Janne M. Greibesland.

Men hun har fortsatt mange kunder i USA og er sponset av det amerikanske informasjons- og rådgivningsfirmaet Bloomboerg.

Fra Roma dro hun til London og bygde studio i en skofabrikk.

— For sju år siden følte jeg behov for å komme unna storbyens larm. Jeg fikk bo i et slott til ei venninne. Det var så kaldt at jeg måtte gå ut hele dagen for å få varme i kroppen, sier hun.

Koster opp mot 150.000

Hennes største marked er i England, Tyskeland og Sveits. I Norge har hun ennå ikke hatt separatutstilling, men har lovt å stille ut i Mandal. Skal du kjøpe bildene hennes, må du betale opp mot 150.000 kroner. De fleste er to ganger to kvadratmeter.

— Jeg pleier å gå løs på ti store lerreter samtidig og jobber raskt og spontant i starten for å få bort angsten for det hvite lerretet. På slutten går det langsomt for å få med lyset, sier hun.

Helst bruker hun olje og akryl på lerretet. Lys og sterke elementære farger er viktig for henne. Hun varierer mellom runde og kvadratiske og skulpturelle former.

Savner Norge

— Ofte har jeg savnet lyset, naturen og frihetsfølelsen i Norge. Røttene mine er hos familien i Mandal. For å kunne leve livet slik jeg ønsker, har jeg valgt ikke å få barn, forteller hun.

Når hun trenger pause fra storbylivet i Roma, reiser hun til Toscana for å nyte stillheten. Et av hennes siste oppdrag er et samarbeid med skuespilleren Gørild Mauset som fremfører «Bergljot» av Bjørnstjerne Bjørnson og musikk av Edvard Grieg.