ARENDAL: — Dette stedet ser ut som Øst-Europa, og det er stygt som juling. Likevel har det sin sjarm, sier festivalsjef Mats Aronsen i Canal Street.

Han står foran Eydehavn-bandet Bentley Music og gliser bredt mens han holder opp en pepperkake med festivalens logo.

Aronsen hadde god grunn til å smile i går, da han viste pressen stedet for Canal Streets storsatsning neste år. Fyllingen hvor St. Gobains smeltehytter i Eydehavn tidligere sto, er renset for giftig avfall og skal nå danne fundament for Arendals nye havn.

Lover storartist

Da havnevesenet hørte Canal Streets planer om konsert på stedet, valgte man å legge åpningen av havnen til samme dag, nemlig 22. juli.

Mens Bentley Music spilte neglesprettrock i minus ti, forklarte Aronsen at her skal en riktig stor internasjonal headliner stå 22. juli neste år. Dette skal markere ikke bare havneåpningen og festivalstarten, men også at hjørnesteinsbedriften St. Gobain går fra å være en forurensningsbombe til å bli en solcelleproduserende miljøbedrift.

Derfor var både havnesjef Lars Petter Maltby og adm.dir. Rune Hvass fra Saint Gobain til stede på fyllinga foran de østblokkinspirerte fabrikkbygningene i går.

Der gjorde som nevnt Bentley Music en desibelflerrende innsats. De er foreløpig det eneste bandet som er booket til konserten 22. juli.

— Det er fremdeles skikkelig vanskelig å få bekreftet de store navnene. Til siste Canal Street måtte vi vente helt til mars før de var på plass, men vi skal slippe en del navn nå rundt nyttår, sier Aronsen.

Waterboys og Jeff Healey Band er hittil de eneste internasjonale bekreftede til festivalen i Arendal Sentrum.

Bestillingsverk

— Ja, det stemmer nok at dette var vår kaldeste konsert noensinne. Men vi var ikke i tvil om at vi måtte stille opp på dette, sa en frossen vokalist Guttorm Kvastad der han etterpå sto og blåholdt på en lunken gløggkopp.

I tillegg til Bentley Music og den ennå ikke offentliggjorte internasjonale artisten, kommer Canal Streets bestillingsverk som er av og med «en av Norges internasjonalt mest kjente musikere og komponister». Dessuten kommer en annen stor, norsk artist til havneåpningen 22. juli.

Havna får for øvrig 326 meter kai med 12 meters dybde, 360 mål areal og bare 2,5 nautiske mils innseiling fra Skagerrak.

— Det er den korteste innseilingen i Norge, sier havnesjef Maltby fornøyd. Han gleder seg over at Sørlandet nå får enda en stor havn i tillegg til Kristiansands.

Booking i rute

Alt dette tyder på at Canal Street har profilering og til dels booking i godt gjenge sju måneder før festivalstart. I år solgte festivalen 18.000 billetter mot 10.000 i fjor. Likevel gikk de med underskudd.

— Vi hadde godt forhåndssalg, men været ødela salget i døra. Til neste år har vi ikke noe mål om å vokse ytterligere. Vi er i ferd med å få inn flere eiere. Den ene er Aust-Agder fylkeskommune, den andre kan vi ikke gå ut med ennå, sier daglig leder Hans Birger Nilsen.

Hvor mye årets underskudd er på, vil han heller ikke si noe om. Slikt er aldri noe populært tema blant festivalledere på Sørlandet.