Den omstridte amerikanske regissøren Micheal Moore har dokumentrarer som «Bowling for Columbine» (2002) og «Fahrenheit 9/11» (2004) på merittlisten. I dokumentaren «Sicko», som har norgespremiere i oktober, portretterer Moore en nasjon hvor myndighetene er mer interessert i personlig profitt og «big business» enn den enkelte borgers ve og vel. Det melder Reuters.

– Verre enn Guantanamo bay

I en av de mest kontroversielle delene av dokumentaren, sammenligner Moore det amerikanske helsesystemet med forholdene for de terrormistenkte fangene på Guantanamo Bay i Cuba.

– Folk vil si til dem selv: «Sier du at menneskene som hjalp Al Queda i angrepet den 11.september har et bedre behandlingstilbud enn amerikanerne som ble skadet og drept i angrepet?», sa Moore etter en pressevisning av dokumentaren under filmfestivalen i Cannes mandag.

Latter og tårer

Som vanlig bruker Moore virkemidler som satire og personlige tragedier for å poengtere sine meninger. Under visningen i Cannes utløste dokumentaren både latter, gråt — og ikke minst - stor applaus.

– Jeg forsøker å utforske større temaer, og i dette tilfellet handler det om hvem vi er som mennesker, sa Moore og utfordret det amerikanske folk:

– Hvorfor er vi som vi er? Hva har skjedd med oss? Hvor er sjelen vår?

«Sicko» har premiere i USA 29. juni.